Foto: EPA
Foto: EPA

Družina Nathaniela Juliusa trdi, da je bil fant ustreljen, ker se ni odzval na vprašanja policistov. To mu je onemogočalo zdravstveno stanje. Policista na drugi strani vztrajata, da se je Julius ob nepravem času znašel na nepravem mestu, saj da je bil vpet v streljanje med policistoma in lokalnimi kriminalci.

Neodvisni policijski direktorat (Ipid) se je odločil, da bo policista po "skrbno preučenem dokaznem gradivu" vendarle aretiral, poroča BBC.

Policija uporabila gumijaste naboje

Po incidentu so v četrtek ulice v Johannesburgu preplavili nasilni protestniki, ki so se spopadli s policijo. Policija je uporabila gumijaste naboje in dimne bombe, da bi razgnala protestnike, ki so ceste blokirali z gorečimi barikadami. K umiritvi razmer je pozval tudi predsednik Cyril Ramaphosa.

Uboj Juliusa je pretresel številne, ne le v Južni Afriki, temveč tudi v ZDA, kjer že več tednov potekajo protesti proti policijskemu nasilju in zatiranju temnopoltih v sklopu gibanja Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter). Na družbenih omrežjih se je odzvalo več vidnih osebnostih v ZDA, med njimi Beyoncejina sestra in pevka Solange Knowles, ki je na Twitterju zapisala: "Nathaniel Julius, počivaj v miru. Vse najboljše, lepi Toyin. Breonna, še vedno se borimo zate. Besede ne povedo dovolj, vendar vas ne bomo nikoli pozabili. Kaj je pravica ob vsej tej izgubi in bolečini."

Breonno Taylor so ubili v njenem stanovanju v ZDA, ko so vanj pomotoma vdrli policisti. Oluwatoyin 'Toyin' Salau pa je 19-letna protestnica gibanja Življenja temnopoltih štejejo, ki jo je ugrabil, posilil in ubil temnopolti Aaron Glee jr.

Policija v Južni Afriki je pogosto obtožena prekoračitve svojih pooblastil. Varnostne sile so bile letos obtožene uboja najmanj desetih ljudi, ko so preverjali spoštovanje omejitvenih ukrepov v času epidemije.