Premier Hamdok je napovedal ukrepe. Foto: EPA
Premier Hamdok je napovedal ukrepe. Foto: EPA

Po njegovih besedah so imeli ti "ostanki" režima nekdanjega predsednika Omarja Al Baširja "namen prekiniti civilno demokratično tranzicijo". Incident je označil za "organiziran poskus udara", poroča BBC.

Bašir je bil na oblasti tri desetletja, z oblasti pa je bil odstranjen pred dvema letoma. Nato je bila vzpostavljena trenutna vlada, ki vključuje civiliste, predstavnike vojske in protestniških skupin.

V torek so poročila iz glavnega mesta Kartum in bližnjega Omdurmana opisovala intenzivne vojaške dejavnosti, glavni most čez reko Nil pa je bil zaprt.

Sorodna novica "Omar Al Bašir je le glava, celoten gnil sistem pa še vedno obstaja"

Slišalo se je streljanje blizu vojaškega oporišča v Omdurmanu, je za BBC dejal novinar Mohamed Alamin. Malo pozneje je državna televizija poročala, da je bil preprečen poskus udara.

Pučisti so poskušali zavzeti tudi poslopje, v katerem deluje državna televizija, a so bili pri tem neuspešni. Sudanska vlada je sporočila, da ima razmere v državi "pod nadzorom".

"Sile teme napadajo revolucijo"

Premier Hamdok je dejal, da bo njegova vlada nemudoma sprejela ukrepe za okrepitev tranzicije in da bo še naprej razstavljala sistem nekdanjega režima, ki po njegovih besedah še ogroža tranzicijo.

BBC poroča, da je bilo v letih po odstavitvi Baširja v Sudanu več poskusov udara. Minister za informiranje Hamza Balul pa je dejal, da ne bodo šli nazaj, čeprav obstajajo ljudje, ki se želijo vrniti v preteklost.

Kot je dejal, "sile teme napadajo revolucijo", ki so jo sprožili množični protesti proti Baširju.

Nekateri elementi vojske naj bi bili močno proti tranziciji, v kateri bi izgubili precejšen del svoje moči. Novinar državne televizije Mohanad Hašim je poročal, da so Baširjevi podporniki, ki jih krivijo za poskus udara, dejali, da so nezadovoljni s slabo gospodarskim položajem v državi.