Shekauja primerjajo z Osamo bin Ladnom. Foto: Reuters
Shekauja primerjajo z Osamo bin Ladnom. Foto: Reuters

V zvočnem posnetku je Iswap navedel, da je Shekau umrl po spopadu med obema skupinama, ko je sprožil razstrelivo, ki ga je imel na sebi. Govorice o Shekaujevi smrti so se sicer v preteklosti že pojavljale, a so se izkazale za neutemeljene. Ne Boko Haram ne nigerijska vlada njegove smrti nista potrdila.

Na posnetku moški, domnevno Iswapov vodja Abu Musab al Barnawi, pove, da je bil Shekau "na mestu mrtev, potem ko je sprožil detonacijsko napravo na svojem jopiču z razstrelivom".

Iswapovi borci naj bi pred tem Shekauja izsledili in mu ponudili priložnost, da se pokesa in se jim pridruži, a je to zavrnil, je dejal al-Barnawi. "Shekau je raje izbral ponižanje v posmrtnem življenju kot pa ponižanje na Zemlji," je še dodal.

Ko so se govorice o Shekaujevi smrti v spopadih pojavile prejšnji mesec, je nigerijska vojska dejala, da jih bo preiskala. Predstavnik vojske general Mohammed Yerima je za BBC takrat povedal, da vojska zadevo preiskuje, a da ne bo objavila izjave, dokler ne dobijo neizpodbitnega dokaza.

Eden od novinarjev s tesnimi povezavami z varnostnimi agencijami je dejal, da je Shekau umrl, ko je Iswap napadel položaje Boko Harama v gozdu Sambisa na severovzhodu Nigerije.

Boko Haram pod Shekaujem seje strah in trepet po Nigeriji. Foto: Reuters
Boko Haram pod Shekaujem seje strah in trepet po Nigeriji. Foto: Reuters

Nigerijski Osama bin Laden

In kdo točno je zloglasni Abubakar Shekau? Vodenje Boko Harama je prevzel, potem ko je ustanovitelj skupine leta 2009 umrl v policijskem pridržanju, in skupino preoblikoval iz podtalne sekte v smrtonosno uporniško skupino, ki terorizira severovzhod Nigerije.

Pod Shekaujem je Boko Haram izvedel serijo bombnih napadov, ugrabitev in pobegov iz zaporov. Leta 2014 so začeli ob tem še zasedati mesta, da bi tako ustvarili islamsko državo po šeriatskem pravu.

Shekau naj bi bil star med 40 in 45 leti ter uživa v snemanju krvavih džihadističnih propagandnih videov. Mnogi ga primerjajo z Osamo bin Ladnom. "Uživam v pobijanju ... tako kot uživam v klanju piščancev in ovc," je dejal v enem od posnetkov iz leta 2012.

Odkar je na čelu Boko Harama, je bilo v njihovih napadih ubitih več kot 30.000 ljudi, več kot dva milijona ljudi pa je moralo zbežati s svojih domov. Skupina je pritegnila pozornost mednarodne skupnosti, potem ko je leta 2014 ugrabila na stotine deklet iz šole v Chiboku in s tem sprožila gibanje #VrniteNašaDekleta. Mnoge od njih še vedno pogrešajo.