Predsednik Faustin-Archange Touadera govori na predvolilnem shodu v prestolnici Bangui, medtem ko naj bi oborožene milice zasedle vse poti v prestolnico. Foto: EPA
Predsednik Faustin-Archange Touadera govori na predvolilnem shodu v prestolnici Bangui, medtem ko naj bi oborožene milice zasedle vse poti v prestolnico. Foto: EPA

Voditelji treh največjih oboroženih uporniških milic, nekdanji smrtni sovražniki, so danes vzpostavili skupno Koalicijo domoljubov za spremembe (CPC).

V skupni izjavi so sporočili, da vlada ne spoštuje sporazuma, podpisanega leta 2019, v skladu s katerim naj bi voditelji teh oboroženih skupin dobili položaj v vladi in sredstva za razorožitev skupin.

Tri največje oborožene skupine – 3R, MPC in Antibalaka – naj bi nadzirale kar dve tretjini ozemlja Srednjeafriške republike. K sodelovanju so povabili vse druge oborožene skupine v državi. Svojim pripadnikom so naročili, naj "spoštujejo integriteto civilnega prebivalstva" in omogočijo prosto pot humanitarnim skupinam ter vozilom Združenih narodov (ZN).

Predsednik nekdanjega predsednika obtožuje udara

Predsednik Faustin-Archange Touadera, ki se na volitvah poteguje za drugi mandat, je medtem nekdanjega predsednika obtožil poskusa državnega udara. Bozize in privrženci naj bi bili v mestu Bossembele, okoli 150 kilometrov severno od prestolnice Bangui, ki naj bi jo nameravali zasesti.

Vlada verjame, da tudi za koalicijo uporniških sil stoji Bozize, čeprav v skupni izjavi CPC-ja ni omenjen, poroča Al Džazira.

"Gre za jasen poskus državnega udara v volilnem času," je sporočil tiskovni predstavnik vlade Ange-Maxime Kaagui in privržence Bozizeja obtožil "strahopetnega umora treh žandarjev in vojaškega inženirja".

V okoli prestolnice Bangui naj bi se uporniške skupine spopadale z vladnimi silami in pri tem zavzele več mest ter ropale lastnino, poroča BBC. Združeni narodi so potrdili, da so uporniki prevzeli nadzor nad vsemi glavnimi potmi v prestolnico.

Vladne sile usposabljajo ruski vojaški strokovnjaki. Foto: EPA
Vladne sile usposabljajo ruski vojaški strokovnjaki. Foto: EPA

MINUSCA v maksimalnem stanju pripravljenosti

Mirovna misija Združenih narodov v Srednjeafriški republiki (MINUSCA) je v petek sporočila, da so njihove sile z okoli 12.000 vojaki v "maksimalnem stanju pripravljenosti", da bi oboroženim skupinam preprečili vplivanje na volitve, poroča Al Džazira. Pred pričakovanimi nemiri so okrepili svoje enote tudi z "zračnimi sredstvi".

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je obsodil stopnjevanje nasilja in vse strani pozval k vzpostavljanju pogojev za mirne in kredibilne volitve.

Revna država, bogata z uranom in diamanti, privabila Rusijo

27. decembra bodo v državi z okoli 4,6 milijona prebivalci potekale parlamentarne in predsedniške volitve. Srednjeafriška republika je ena najrevnejših držav na svetu, a je precej bogata z naravnimi viri, kot so denimo diamanti in uran.

Prav zaradi tega naj bi z nekdanjo francosko kolonijo odnose v zadnjem času močno okrepila Rusija. Ruski vojaški svetovalci trenutno usposabljajo vladne sile, neuradno pa naj bi v državi sodelovali tudi vojaški plačanci skupine Wagner, domnevno naj bi tudi varovali predsednika.

Francois Bozize je po državnem udaru vodil Srednjeafriško republiko med letoma 2003 in 2013, po odstavitvi, ki jo je izvedla Seleka, pa je šest let živel v izgnanstvu. Foto: AP
Francois Bozize je po državnem udaru vodil Srednjeafriško republiko med letoma 2003 in 2013, po odstavitvi, ki jo je izvedla Seleka, pa je šest let živel v izgnanstvu. Foto: AP

Sodišče Bozizeju prepovedalo kandidaturo

Nekdanji predsednik Bozize se je po šestih letih izgnanstva v Beninu, Kamerunu in DR Kongu lani vrnil v Srednjeafriško republiko. Trenutna vlada je zanj izdala mednarodno tiralico zaradi domnevnih zločinov proti človečnosti in spodbujanja genocida. Bozize je tudi pod sankcijami ZN-a zaradi domnevne podpore Antibalaka milic leta 2013.

Kljub temu uživa Bozize precejšnjo podporo znotraj državne vojske in največje etnične skupine Gbaya. Odločitev vrhovnega sodišča, da mu prepove kandidaturo na volitvah, je tako sprožila precej nezadovoljstva in nemirov v državi.

Smrtni sovražniki pred letošnjimi volitvami postali zavezniki

Bozize se je s svojo stranko Kwa Na Kwa povzpel na oblast po državnem udaru leta 2003. Deset let pozneje ga je odstavila Seleka – uporniška koalicija manjšinskih muslimanov.

Državo so takrat zajeli krvavi spopadi med Seleko in večinsko krščanskimi oboroženimi milicami pod imenom Antibalaka – naslednicami enot ljudske samoobrambe, ki jih je ustanovil Bozize. Grozodejstva obeh strani trenutno preiskuje posebno kazensko sodišče v Banguiju.

Sledila je vojaška intervencija nekdanje kolonialne lastnice Francije, v tranzicijskem obdobju so v državi leta 2016 organizirali volitve, na katerih je zmagal zdajšnji predsednik Faustin-Archange Touadéra. Kljub temu so se spopadi za naravne vire med milicami nadaljevali, Združeni narodi pa so uporniške sile obtožili odgovornosti za nestabilnost države.

Provladno zborovanje v Banguiju. Foto: EPA
Provladno zborovanje v Banguiju. Foto: EPA

Strah pred nepoštenimi volitvami

Nova Koalicija domoljubov za spremembe (CPC) združuje dve milici, ki sta nastali iz Seleke, pa tudi samo Antibalako. Odločitev za združevanje nakazuje na strahove upornikov pred nepoštenimi volitvami, je za Al Džaziro ocenil koordinator Observatorija za srednjo in južno Afriko za Francoski inštitut mednarodnih odnosov Thierry Vircoulon.

"Menim, da bo med obema volilnima krogoma zelo intenzivno obdobje, vendar je trenutno težava v tem, da je prvi krog volitev zelo ogrožen. Glede na trenutno varnostno situacijo je volitve nemogoče organizirati," je komentiral Vircoulon.

Dezinformacijske kampanje s sledmi v Francijo in Rusijo

Na odločitev glede novega vodstva nemirne države pa očitno želijo vplivati tudi od zunaj. Facebook je pred nekaj dnevi sporočil, da je onemogočil tri omrežja z okoli 500 uporabniškimi računi, ki so organizirala dezinformacijske kampanje za zavajanje srednjeafriških volivcev, poroča Al Džazira.

Sledi enega izmed omrežij naj bi vodile k francoski vojski, drugega k ruski agenciji za raziskovanje medmrežja, tretjega pa k Evgeniju Prigožinu, domnevnemu lastniku ruske paravojaške skupine Wagner.