Foto: Reuters
Foto: Reuters

Regionalni vodja ministrstva za obvladovanje naravnih nesreč Sipho Hlomuka je dejal, da je v pokrajini KwaZulu-Natal še vedno pogrešanih 55 ljudi.

Policisti so se z avtomobili in helikopterji odpravili v dolino v predmestju Marianhill zahodno od Durbana, da bi poiskali 12 pogrešanih oseb.

A oblasti opozarjajo, da je iskanje preživelih vse bolj brezupno. Podobno je ugotovil tudi direktor prostovoljske organizacije Rescue South Africa Travis Trower, ki je povedal, da so njegove reševalne ekipe v četrtek po odzivu na 85 primerov našle le mrtve.

Katastrofa, kot je v državi še ni bilo

Predsednik države Cyril Ramaphosa je poplave opisal kot katastrofo ogromnih razsežnosti, kakršne v državi še ni bilo. "Molimo za naše ljudi v KwaZulu-Natalu, da bodo deležni potrebnega zdravljenja in da bodo lahko nadaljevali svoje življenje," je dejal v cerkvi v mestu Ermelo na vzhodu države.

Na tisoče preživelih, ki so po uničenju hiš ostali brez strehe nad glavo, je trenutno nastanjenih v zavetiščih, raztresenih po mestu, kjer spijo na kartonskih podlagah in vzmetnicah, položenih na tla.

Južnoafriška meteorološka služba je izdala opozorilo pred nevihtami in poplavami v KwaZulu-Natalu tudi za velikonočni konec tedna. Hkrati pa so vremenoslovci dodali, da je v regiji v več dneh padla "apokaliptična" količina dežja. Po podatkih nacionalne vremenske službe naj bi v 48 urah padlo več kot 450 milimetrov, kar je skoraj polovica letne količine padavin v Durbanu.