Obrambni minister Ahmed Avad Ibn Auf je prisegel kot predsednik vojaškega prehodnega sveta. Foto: Reuters
Obrambni minister Ahmed Avad Ibn Auf je prisegel kot predsednik vojaškega prehodnega sveta. Foto: Reuters

"Nobenih ambicij nimamo, da bi obdržali oblast. Nismo pripravili rešitev za prihodnost ali ideologije, o tem bo odločalo ljudstvo," je v nagovoru dejal predsednik političnega odbora začasnega vojaškega sveta Omar Zajn Al Abdin. Dodal je, da je namen začasnega sveta pomagati oblikovati dialog med političnimi strankami in državljani, s katerim bi končali krizo v državi.

Je pa izjavil tudi, da vojska ne bo trpela kršitev varnosti, in s tem zažugal na desettisoče protestnikom, ki so tudi preteklo noč kljub policijski uri nadaljevali sedeči protest pred sedežema vojske in vlade v prestolnici Kartum.

Soditi mu želijo v domovini

Novooblikovani vojaški prehodni svet je tudi sporočil, da odstavljenega predsednika Omarja Al Baširja ne bodo izročili mednarodnemu sodišču, ampak mu bodo sodili v Sudanu. "Mi, vojaški svet in naša ekipa, predsednika ne bomo izročili v tujino. Morda mu bomo sodili mi, a izročili ga ne bomo," je sporočila nova začasna vojaška oblast v Sudanu.

Izročitev dolgoletnega predsednika zahteva Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki ga je obtožilo genocida v Darfurju.

Izredne razmere veljajo tri mesece

Sudanska vojska je v četrtek aretirala Al Baširja, ki je državo vodil več kot 30 let, in prevzela oblast. Vzpostavili so prehodni svet, razveljavili ustavo in za obdobje treh mesecev razglasili izredne razmere. Do preklica so zaprli meje, zračni prostor pa za 24 ur.

Kot predsednik vojaškega prehodnega sveta je v četrtek zvečer prisegel obrambni minister Ahmed Avad Ibn Auf, podpredsednik sveta pa je postal načelnik generalštaba vojske Kamal Abdel Maruf. Vojska je napovedala, da bo vojaški prehodni svet deloval dve leti.

Prekinitev ognja po vsej državi

Ibn Auf je tudi razglasil prekinitev ognja po vsej državi, tudi v pokrajinah Darfur, Modri Nil in Južni Kordofan, kjer se je Al Baširjeva vojska borila s tamkajšnjimi domorodnimi uporniki.

Protesti se nadaljujejo

Protestniki, ki so na ulicah že od decembra lani, menijo, da vzpostavitev vojaškega prehodnega sveta ni resnična sprememba oblasti, zato so kljub policijski uri, ki se je začela ob 22. uri po krajevnem času, že šesto noč zapored vztrajali pred generalštabom in vzklikali: "Mir! Pravica! Svoboda!" Zahtevajo svobodne in pravične volitve, po katerih bi lahko oblikovali civilno vlado.

EU in ZDA: V novo vlado naj bodo vključeni tudi civilisti

"Samo verodostojen in vključujoč politični proces lahko izpolni pričakovanja sudanskega ljudstva in vodi v politične in gospodarske reforme, ki jih država potrebuje," je v sporočilu za javnost poudarila zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini. Kot je dodala, je to mogoče doseči le s hitrim prehodom na civilno prehodno vlado.

"Sudansko ljudstvo bi moralo odločiti, kdo ga bo vodil in kakšna bo njegova prihodnost. In Sudanci jasno zahtevajo, da bi v prehodnem obdobju državo vodili civilisti," pa je poudaril tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva. ZDA so tudi kritične, da je predvideno dvoletno prehodno obdobje predolgo.

Protestniki so na ulici vse od decembra lani. Foto: Reuters
Protestniki so na ulici vse od decembra lani. Foto: Reuters

Konec 30-letne diktature?

Državo so že od decembra lani pretresali protesti proti Al Baširju, ki je z udarom na oblast prišel leta 1989 in je bil eden afriških predsednikov z najdaljšim stažem.

Protesti, ki so se začeli zaradi velike podražitve kruha, so se kmalu sprevrgli v proteste proti predsedniku z zahtevo po njegovem odstopu. V nasilnem odzivu oblasti je umrlo okoli 50 ljudi.