Policija je za zdaj na smetišču našla posmrtne ostanke devetih žensk. Foto: EPA
Policija je za zdaj na smetišču našla posmrtne ostanke devetih žensk. Foto: EPA

Do nedelje so policisti našli posmrtne ostanke devetih žensk.

Osumljenca Collinsa Jumaisija Khalusho so prijeli ponoči, je pojasnil vršilec dolžnosti generalnega inšpektorja kenijske policije Douglas Kanja. Po navedbah osumljenca je trupla vseh 42 umorjenih žensk odvrgel na smetišče v barakarskem naselju Mukuru na jugu kenijske prestolnice.

"Pridržali smo psihopata, serijskega morilca, ki ne kaže nobenega spoštovanja do človeškega življenja," je povedal vodja direktorata za kriminalistične preiskave Mohamed Amin.

Policisti so od začetka preiskave na smetišču v plastičnih vrečkah našli razkosana trupla devetih žensk v starosti od 18 do 30 let. Med preiskavo osumljenčevega bivališča, vsega 100 metrov stran od smetišča, so našli mačeto, vrečke in osebne predmete domnevnih žrtev.

Osumljenec je policistom povedal, da je bila njegova prva žrtev njegova žena, ki naj bi jo zadavil in razkosal, kar naj bi pozneje storil tudi v drugih primerih. Organi pregona so pridržali še enega osumljenca, pri katerem so našli predmet ene od žrtev.

Primer je pretresel kenijsko družbo in Nairobi. Foto: EPA
Primer je pretresel kenijsko družbo in Nairobi. Foto: EPA

Odkritje brutalnih umorov je pretreslo in vneslo strah v kenijsko družbo.

V neugodno luč naj bi postavljalo tudi kenijsko policijo in predsednika države Williama Ruta, ki je prejšnji teden po nasilnih protivladnih protestih, v katerih je umrlo več kot 20 ljudi, razrešil skoraj celotno vladno ekipo in ob tem še generalnega državnega tožilca.

V petek, ko je policija začela preiskavo umorov, je odstopil tudi generalni inšpektor kenijske policije Japhet Koome.

Kenijska Organizacija za neodvisni nadzor policijskega dela (IPOA) je sporočila, da je začela preiskavo o morebitni policijski vpletenosti v zločine, saj naj bi bila policijska postaja – tako kot osumljenčevo bivališče – od smetišča oddaljena samo 100 metrov.

Kenijsko policijo nevladne organizacije pogosto obtožujejo zaradi uporabe čezmerne sile in tudi izvajanja zunajsodnih ubojev oziroma naročenih umorov, vendar naj bi le nekateri primeri doživeli sodni epilog.