Tržnica Matadi-Kibala je v zahodnem delu Kinšase. Foto: Reuters
Tržnica Matadi-Kibala je v zahodnem delu Kinšase. Foto: Reuters

"Kabel se je pretrgal in del, ki je bil pod napetostjo, je padel v jarek, ki je bil po jutranjem dežju napolnjen z vodo. Do zdaj je zaradi električnega udara umrlo 26 ljudi," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik vlade okrožja Kinšasa Charles Mbutamuntu.

Po navedbah nacionalne elektroenergetske družbe je strela udarila v del kabla, zaradi česar se je ta strgal in padel na tla, medtem poroča britanski BBC. Družba je družinam žrtev izrekla sožalje.

Jarek teče čez priljubljeno živilsko tržnico Matadi-Kibala na zahodu mesta, sicer obsežne metropole z več kot 10 milijoni prebivalcev.

"Večina umrlih je bila trgovcev in kupcev, nekaj je bilo le mimoidočih. Trupla so odpeljali v mrtvašnico, začela se je tudi preiskava za ugotavljanje odgovornosti," je dejal Mbutamuntu.

Videoposnetki po družbenih omrežjih prikazujejo trupla, ki ležijo na stojnicah, noge pa imajo potopljene v blatno vodo, v nekaterih primerih celo do kolen.

"Vsakič, ko začne deževati, voda ne odteče, ampak se prelije na trg, ker je jarek zamašen. Vsi trgovci morajo nato delati z nogami v vodi," je za AFP povedala trgovka Christelle Zindo. Oblast je obtožila "popolne brezbrižnosti" do težav.

Električna infrastruktura v DR Kongo je pogosto slabo vzdrževana. V Kinšasi, ki je občutljiva na tropske nalive, pa je več okrožij nagnjenih k poplavam. Tamkajšnji drenažni sistemi, ki segajo še v kolonialno dobo, so namreč pogosto slabo vzdrževani.