Številna vprašanja o usmrtitvi ostajajo nepojasnjena. Foto: EPA
Številna vprašanja o usmrtitvi ostajajo nepojasnjena. Foto: EPA

Preiskovalca ZN-a Zaida Catalan in Michael Sharp sta bila umorjena, ko sta preiskovala nasilje med vladnimi silami in milico Kamuina Nsapu v pokrajini Kasai, kjer so ju na cesti ustavili oboroženi moški, ju odpeljali na bližnje polje in usmrtili.

Oblasti so odgovornost za usmrtitev pripisale milici Kamuina Nsapu in sprva zanikale, da bi bili vpleteni tudi vladni predstavniki, a so pozneje v povezavi z umorom vseeno prijeli polkovnika in še nekaj uradnikov, ki naj bi delovali z uporniki.

Po petih letih sojenja z več prekinitvami je vojaško sodišče v soboto izreklo kazni in na smrt med drugim obsodilo polkovnika Thomasa Nkashamo, ki se je s Švedinjo in Američanom srečal dan pred njuno smrtjo. Številni obsojenci na smrtno kazen so bili obsojeni v odsotnosti, saj jih niso nikoli prijeli ali pa so pobegnili iz pripora.

Organizacije za človekove pravice so bile kritične do sojenja, saj menijo, da so preiskovalci prezrli morebitno vpletenost visokih predstavnikov oblasti. Tudi družini umorjenih sta prepričani, da pravi organizatorji niso bili nikoli pripeljani pred sodišče.

Oglasila se je tudi švedska zunanja ministrica Ann Linde in kongovske oblasti pozvala, da sodelujejo z Združenimi narodi pri preiskavi, ki bi dodatno osvetlila zadevo.