Požar je izbruhnil v času, ko se je zgodil tudi letalski napad pod vodstvom Savdske Arabije, pri čemer so bile poškodovane bližnje zgradbe poroča Independent. Foto: EPA
Požar je izbruhnil v času, ko se je zgodil tudi letalski napad pod vodstvom Savdske Arabije, pri čemer so bile poškodovane bližnje zgradbe poroča Independent. Foto: EPA

V prenatrpanem središču za prebežnike, ki je pod nadzorom hutijskih upornikov, je bilo med požarom skoraj 900 prebežnikov, pretežno Etiopijcev, so sporočili z IOM-a. Zaradi hudih poškodb in opeklin je umrlo več kot 80 ljudi, najmanj 150 se jih zdravi v več bolnišnicah v Sani, večina pa jih je v kritičnem stanju.

Jemen ostaja kljub vojni, ki traja že šest let, tranzitna država za prebivalce Afriškega roga, ki skušajo prebežati v bogato Savdsko Arabijo. Foto: EPA
Jemen ostaja kljub vojni, ki traja že šest let, tranzitna država za prebivalce Afriškega roga, ki skušajo prebežati v bogato Savdsko Arabijo. Foto: EPA

Čeprav je uradno število smrtnih žrtev osem, predstavniki Organizacije združenih narodov (ZN) trdijo, da tega niso mogli preveriti.

Vzrok požara ni znan

"Čeprav vzrok požara še ni potrjen, so njegove posledice očitno grozljive," je dejala direktorica IOM-a za Bližnji vzhod in Severno Afriko Carmela Godeau. Požar je sicer izbruhnil v času, ko se je zgodil tudi letalski napad pod vodstvom Savdske arabije, pri čemer so bile poškodovane bližnje zgradbe, poroča Independent.

"Naše misli so z družinami prizadetih in s celotno skupnostjo. Zdaj je treba skupnosti prebežnikov v Sani dati prostor, da dostojno žaluje in pokopava svoje mrtve. IOM in partnerji so pripravljeni zagotoviti dodatno zdravstveno pomoč ter podpreti prizadevanja družin za iskanje mrtvih in ranjenih," je še dejala po poročanju Independenta.

Prestolnica Sana. Foto: EPA
Prestolnica Sana. Foto: EPA

ZN: Najhujša humanitarna kriza na svetu

Hutijski uporniki so odredili strogo varovanje oddelkov v bolnišnicah, kjer zdravijo poškodovane, uradnikom in pričam pa prepovedali dajanje izjav.

Jemen ostaja kljub vojni, ki traja že šest let, tranzitna država za prebivalce Afriškega roga, ki skušajo prebežati v bogato Savdsko Arabijo.

Prestolnica Sana je tako kot večina severnega Jemna pod nadzorom uporniških hutijev, ki jih podpira Iran in se spopadajo z vladnimi silami, ki imajo podporo Savdske Arabije.

Hutije pogosto obtožujejo, da na ozemljih, ki jih nadzirajo, preprečujejo ali otežujejo delo nevladnim organizacijam.

Krvava vojna v Jemnu je terjala več deset tisoč življenj in z domov pognala na milijone ljudi. Po opozorilih ZN-ja je to najhujša humanitarna kriza na svetu.

Afganistancema zaradi požara na Lezbosu pet let zapora

Sodišče v Grčiji je mladoletnima Afganistancema dosodilo pet let zapora zaradi lanskega požiga centra za prebežnike Moria na otoku Lezbos. Dva zaporedna požara sta septembra popolnoma uničila ta center.

V času aretacije sta bila Afganistanca po navedbah organizacije, ki zagotavlja pravno podporo prosilcem za azil in ju je zastopala med postopkom, stara 17 let. Po njihovih navedbah so bili na sojenju predstavljeni dokazi pomanjkljivi, zato se nameravajo pritožiti.

Še štirje mladi v povezavi s požarom čakajo na sojenje. Po dveh požarih septembra lani je na Lezbosu brez strehe nad glavo ostalo skoraj 13.000 ljudi, vključno z družinami z majhnimi otroki, dokler niso na otoku postavili dva nova centra s šotori. Požari v tovrstnih središčih in drugih bivališčih prebežnikov izbruhnejo pogosto, po navadi je to nesreča, občasno pa jih v znak protesta proti bivalnim razmeram in zavračanjem prošenj za azil podtaknejo tudi njihovi prebivalci.