Inštitut Sabin je sporočil, da so ga glede cepiva proti marburgu oblasti v Kigaliju kontaktirale pred tednom dni. Foto: Sabin Vaccine Institute
Inštitut Sabin je sporočil, da so ga glede cepiva proti marburgu oblasti v Kigaliju kontaktirale pred tednom dni. Foto: Sabin Vaccine Institute

Čeprav za virus marburg, pri katerem je smrtnost do 88-odstotna, ni še nobenega odobrenega cepiva ali zdravila, pa jih je nekaj v razvoju, ki jih bodo uporabili pri cepljenju v Ruandi. Med temi je cepivo ameriškega inštituta za cepiva Sabin, ki se je izkazal med drugo fazo testiranj v sosednjih Keniji in Ugandi.

"Cepljenje se začne danes takoj," je sporočil minister za zdravje Sabin Nsanzimana na tiskovni konferenci v prestolnici Kigali in pojasnil, da bodo najprej "najbolj ogrožene in najbolj izpostavljene zdravstvene delavce, ki delajo v centrih za zdravljenje, v bolnišnicah, na oddelkih za intenzivno nego, v nujnih primerih, pa tiste posameznike, ki so imeli tesne stike s potrjenimi primeri."

Iz Sabina so sporočili, da so v Ruando poslali 700 odmerkov cepiva, ki ga bodo pretežno uporabili pri zdravstvenih delavcih. Kot so pojasnili, so rezultati prve faze kliničnih preizkušanj pokazali, da je cepivo varno in izzove hiter ter močan imunski odziv.

Ruanda je izbruh marburga razglasila 27. septembra in od takrat se je z virusom okužilo 46 ljudi, med katerimi jih je 12 umrlo. Večina primerov smrti je bila med zdravstvenimi delavci v Kigaliju in manjši del v drugih delih države.

"Prepričani smo, da imamo s cepivi močno orodje za zaustavitev širjenja tega virusa," je dejal minister Nsanzimana.

Naravni gostitelji virusa marburg so leteče lisice, živali pa lahko virus prenesejo tudi na ljudi. Virus se nato s človeka na človeka prenaša s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami.

Inkubacijska doba virusa traja od dva do 21 dni, prvi simptomi pa so podobni simptomom drugih tropskih vročinskih bolezni, kot so ebola, malarija in tifus, zato je pravo okužbo težko določiti.

Prvič so virus odkrili leta 1967, ko so bili laboratorijski delavci okuženi s prej neznanim povzročiteljem okužbe najprej v Marburgu in Frankfurtu v Nemčiji, nato pa še v Srbiji.