Spopadi potekajo od aprila lani. Foto: AP
Spopadi potekajo od aprila lani. Foto: AP

Pogovori bodo potekali za zaprtimi vrati na neznani lokaciji, trajali pa bi lahko do deset dni. Srečanje, ki bo potekalo pod pokroviteljstvom ZDA, gostita Švica in Savdska Arabija, Afriška unija, Egipt, Združeni arabski emirati in Združeni narodi pa bodo na njih prisotni kot opazovalci.

Delegacija RSF-ja je že v Švici, medtem ko vojska povabila še ni sprejela. Ne glede na to bodo srečanje izvedli, je potrdil posebni odposlanec ZDA za Sudan Tom Perriello, češ da trpeči Sudanci ne morejo več čakati. Poudaril je, da je čas za mir. V primeru odsotnosti pogajalcev bodo strokovnjaki razpravljali o načinih za izboljšanje dobav humanitarne pomoči.

Spopadi med vladnimi silami in RSF so po večmesečnih napetostih med poveljnikom vojske Abdelom Fatahom Al Burhanom in njegovim nekdanjim namestnikom ter vodjo RSF-ja Mohamedom Hamdanom Dagalom izbruhnili aprila lani. Odtlej so zahtevali že na desetine tisoče življenj, po nekaterih ocenah tudi več kot 100.000, in sprožili eno najhujših humanitarnih kriz na svetu.

Zaradi sovražnosti je moral vsak peti prebivalec 50-milijonske države zapustiti svoj dom, več kot polovica prebivalstva pa se spopada z akutno negotovostjo preskrbe s hrano. Humanitarni delavci zaradi vojne nimajo dostopa do številnih regij. Na obe strani v konfliktu medtem letijo obtožbe o vojnih zločinih.

Pogajanja za premirje v Sudanu