Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tisoče protestnikov se je zbralo na Aveniji Habiba Burgibe v Tunisu. Po poročilih Al Džazire so vihteli tunizijske zastave in vzklikali: "Ljudstvo zahteva padec režima!"

Ob aveniji stoji tudi ministrstvo za notranje zadeve, pred katerim je bilo veliko policistov z vodnim topom.

Protestniki so morali prebiti policijske barikade, da so prišli do avenije. Policija je sprva skušala držati ločeno različne vzporedne proteste, ki so jih organizirale različne stranke in civilnodružbene organizacije.

Protesti so izbruhnili po parlamentarnih volitvah prejšnji mesec. Na katerih je glas oddalo le 11 odstotkov volivcev.

Tunizijci, ki so podpirali Sajeda, odkar je prišel na položaj leta 2019, so vse bolj nezadovoljni s stanjem v državi. Kot poroča BBC, dolgovi naraščajo, država pa ima težave z uvozom osnovnih dobrin, kot so kava, mleko, sladkor. Inflacija narašča, prav tako brezposelnost, primanjkuje goriva.

Vladi do zdaj ni uspelo zagotoviti mednarodnega posojila. "Udar nam je prinesel lakoto in revščino," je dejal eden od protestnikov.

Protestniki so zaznamovali tudi 12. obletnico t. i. arabske pomladi, ki se je leta 2011 ravno iz Tunizije razširila po območju.

14. januarja tistega leta je bil dolgoletni predsednik Zine El Abidine Ben Ali prisiljen pobegniti, a tamkajšnja vstaja, ki je veljala za edino uspešno na območju, ni prinesla gospodarske ali politične stabilnosti.

Sajed je leta 2021 odstavil premierja, razpustil parlament in začel preoblikovati politični sistem. Dosegel je sprejetje nove ustave, ki utrjuje njegov položaj. Nova ustava je zamenjala tisto, ki je nastala kmalu po arabski pomladi, v skladu z njo pa ima predsednik vso izvršno oblast in vrhovno poveljstvo nad vojsko.

Sajed svoja dejanja utemeljuje s potrebo po novih pristojnostih za končanje cikla političnih kriz in gospodarskega propada.

Izjemno nizka volilna udeležba na volitvah v nov parlament, ki je po novem večinoma brez moči, pa je razkrila nizko podporo javnosti predsednikovim načrtom.