Pogonsko gorivo se je v Nigeriji podražilo, zato se ljudje do njega skušajo prebiti na različne načine. Foto: AP
Pogonsko gorivo se je v Nigeriji podražilo, zato se ljudje do njega skušajo prebiti na različne načine. Foto: AP

Policisti so po nesreči v torek pozno zvečer opozorili ljudi, naj se ne približujejo cisterni, vendar jim ni uspelo zajeziti naraščajoče množice, je povedal predstavnik policije. Številne žrtve torkove nesreče so namreč skušale pridobiti gorivo, ki se je iz cisterne stekalo po cesti in v odtoke.

Nesreča se je zgodila v mestu Majia v severni zvezni državi Jigawa okoli 22.30 po tamkajšnjem času.

Veliko število žrtev je bilo ožganih do neprepoznavnosti. Reševalci so našli še več trupel –policija je sprva poročala o 104 mrtvih v nesreči in več kot 100 ranjenih. Po navedbah predstavnika agencije za izredne razmere pa so v množičnem grobišču pokopali več kot 140 ljudi. Ob tem je opozoril, da bi se število žrtev nesreče lahko še povečalo.

Nigerijsko zdravniško združenje je tamkajšnje zdravnike pozvalo, naj priskočijo na pomoč pri obvladovanju navala ranjencev, ki jih sprejemajo v začasno vzpostavljenih urgentnih sobah.

Odkar je predsednik države Bola Ahmed Tinubu lani ukinil subvencije, se je pogonsko gorivo v Nigeriji podražilo za petkrat. Hkrati ga pogosto primanjkuje, zaradi česar se ljudje poskušajo tudi na nevarne načine dokopati do goriva.

Obup prebivalcev se je prejšnji teden še povečal, ko je državna naftna družba že drugič v nekaj več kot mesecu dni dvignila cene goriv, še navaja AFP.

Številne ceste v Nigeriji, ki je najbolj naseljena afriška država, so slabo vzdrževane in prepredene z luknjami, zaradi česar se vsako leto zgodi več nesreč s smrtnimi izidi.

Prejšnji mesec je na severu osrednje Nigerije umrlo najmanj 48 ljudi, ko je cisterna z gorivom eksplodirala po trčenju z drugim tovornjakom, ki je prevažal potnike in živino, v ognju pa so bila zajeta tudi druga vozila.