Voditelji hunt v Maliju, Nigru in Burkina Fasu, Assimi Goita, Abdourahamane Tchiani in Ibrahim Traore. Foto: EPA
Voditelji hunt v Maliju, Nigru in Burkina Fasu, Assimi Goita, Abdourahamane Tchiani in Ibrahim Traore. Foto: EPA

Več zahodnoafriških voditeljev je pozvalo k obnovitvi dialoga z omenjenimi tremi državami, ki so v soboto v glavnem mestu Nigra Niameyju vzpostavile novo obrambno Zavezništvo sahelskih držav, ki so ga napovedale že lanskega septembra.

Namen zavezništva je omogočiti sodelovanje v primerih oboroženih uporov ali zunanjih napadov. Burkina Faso, Mali in Niger so januarja izstopili iz Ecowasa, potem ko je ta organizacija zavzela oster odnos do vladajočih hunt v teh državah

Al Džazira poroča, da je namen datuma oznanitve zavezništva pokazati, da omenjene tri države ne potrebujejo Ecowasa, čeprav bi po mnenju nekaterih analitikov predvsem Mali in Niger, ki nimata dostopa do morja, lahko bila v težavah, če se ju bodo vse članice Ecowasa odločile osamiti.

Vodja nigrske vojaške hunte general Abdourahamane Tchiani je v soboto 50-letni Ecowas označil za "grožnjo našim državam".

Ecowas je sicer februarja ukinil sankcije zoper Niger, ki jih je uvedel julija lani po državnem udaru. Z ukinitvijo sankcij je poskusila organizacija izboljšati odnose, a doseženega je bilo le malo napredka.

V Burkina Fasu so državni udar izvedli septembra 2022, v Maliju pa avgusta 2021.

Ameriška vojska se bo v nedeljo dokončno umaknila iz ključnega oporišča v Nigru. Gre za oporišče, ki so ga ZDA zgradile z namenom boja proti oboroženim skupinam, ki so prisegle zvestobo Al Kaidi in Islamski državi. Od tam naj bi se umaknilo približno 1000 pripadnikov ameriške vojske.

Po državnih udarih so se poslabšali odnosi med temi sahelskimi državami in Zahodom. Francija je svoje vojaške sile iz Malija umaknila leta 2022, iz Burkina Fasa pa lani.

Glede na podatke organizacije, ki spremlja oborožene konflikte v regiji, ACLED, je bilo v Burkina Fasu lani ubitih več kot 8000 ljudi, večinoma nazadoval naj bi tudi boj proti oboroženim skupinam v Nigru.

V Maliju pa vojaške sile sodelujejo z rusko najemniško skupino Wagner. Pojavljalo naj bi se samovoljno pobijanje civilistov.