Zaposleni pri WHO-ju naj bi spolno zlorabljali domačinke v zameno za zaposlitev. nekatere naj bi tudi zanosile. Foto: EPA
Zaposleni pri WHO-ju naj bi spolno zlorabljali domačinke v zameno za zaposlitev. nekatere naj bi tudi zanosile. Foto: EPA

V skupni raziskavi tiskovnih agencij New Humanitarian in Thomas Reuters Foundation je 50 žensk spregovorilo o zlorabah, ki so jih zagrešili sodelavci WHO-ja in drugih zdravstvenih agencij, ki so pomagali pri boju proti eboli, poroča britanski BBC.

Domačinke so poročale o tem, da so jih med drugim silili piti alkohol in v spolne odnose v zameno za zaposlitev. Dve ženski sta celo zanosili. Zlorabe naj bi se dogajale od leta 2018 do marca letos.

WHO zgrožen nad poročili

"Dejanja, ki so jih domnevno storili posamezniki, ki so se predstavljali, da delajo za WHO, so nesprejemljiva in bodo temeljito preiskana," so sporočili v izjavi.

Zagotovili so, da ne trpijo tovrstnega vedenja zaposlenih, sodelavcev ali partnerjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Kdor koli, ki ga bodo identificirali, da je sodeloval, bo moral odgovarjati za svoja dejanja in se spoprijeti z resnimi posledicami, med drugimi takojšnjo odpustitvijo," je še pisalo v izjavi.

DR Kongo se trenutno spopada z novim izbruhom ebole na severozahodu države, kjer so od junija potrdili okoli 120 primerov in 50 smrti.