Poplavljeno območje pri mestu Port Sudan. Foto: Reuters
Poplavljeno območje pri mestu Port Sudan. Foto: Reuters

Poplave, ki so nastale zaradi močnega deževja, so v nedeljo preplavile jez Arbat, le 40 km severno od pristaniškega mesta Port Sudan, oporišča vlade in dejanske prestolnice države.

"Območje je neprepoznavno. Električne in vodovodne cevi so uničene," je v sporočilu, ki ga je poslal zaposlenim, povedal Omar Eisa Harun, vodja službe za vode v Sudanu.

Eden od prvih posredovalcev je dejal, da pogrešajo od 150 do 200 ljudi. Dejal je, da je videl trupla rudarjev zlata in dele njihove opreme, ki so bili uničeni v poplavi, ter nesrečo primerjal z opustošenjem v vzhodnem libijskem mestu Derna septembra lani, ko je neurje porušilo jezove, odneslo stavbe in terjalo na tisoče žrtev.

Poplave so prizadele domove približno 50.000 ljudi, so sporočili Združeni narodi, sklicujoč se na lokalne oblasti, in dodali, da to število zajema le območje zahodno od jezu, saj je območje vzhodno od njega nedostopno.

Jez je bil glavni vir vode za Port Sudan, kjer sta glavno letališče in pristanišče zvezne države Rdeče morje, kamor prispe večina prepotrebne pomoči.

"V prihodnjih dneh mestu grozi žeja," je sporočilo sudansko združenje okoljevarstvenikov.

Slaba infrastruktura

Uradniki so dejali, da se je jez začel krhati, zaradi močnega deževja, ki je nastopilo veliko prej kot običajno, pa se je pred njim začel nabirati mulj.

V ponedeljek je vladna delovna skupina za deževno sezono sporočila, da je v poplavah po vsej državi umrlo 132 ljudi. Po podatkih agencij Združenih narodov je bilo letos zaradi deževja razseljenih najmanj 118.000 ljudi.

Sudanski jezovi, ceste in mostovi so bili v slabem stanju že pred začetkom vojne med sudansko vladno vojsko ter paravojaškimi Silami za hitro podporo (RSF) aprila 2023. Obe strani sta od takrat večino svojih sredstev usmerili v spopad, zato je infrastruktura močno zanemarjena.