Največji razlog za zmanjšanje populacije je njegov nezaslužen sloves ubijalca živine. Foto: EPA
Največji razlog za zmanjšanje populacije je njegov nezaslužen sloves ubijalca živine. Foto: EPA

Deček je živalski vrt obiskal z materjo. Da bi bolje videl, ga je mama dvignila na ograjo opazovalne ploščadi, visoko več kot štiri metre nad tlemi, on pa je omahnil v kletko. Divji psi so ga raztrgali. "Reševalci in policija so takoj prihiteli, a bilo je prepozno, ničesar več niso mogli storiti," je dejala vodja živalskega vrta Barbara Baker.

Ko so drugi obiskovalci videli nesrečo, so takoj obvestili oskrbnike, ki so sedem izmed enajstih divjih psov umaknili iz ograde, veterinarji pa so izstrelili nekaj slapih nabojev, da bi prestrašili preostale zveri. A ti so bili zaradi skupinskega nagona močnejši in se niso umaknili.

Po tragediji so živalski vrt v Pittsburghu zaprli.

Lovijo v krdelu
Afriški divji psi sodijo med najbolj ogrožene pasme psov na svetu, veliki so približno toliko kot nemški ovčarji, vedno pa lovijo v krdelu. V divjini jih živi le še okoli 5.000. V živalskem vrtu v Pittsburghu so zato zanje ustanovili program načrtnega parjenja.

Afriški divji pes tehta med 17 in 36 kg, njegov plen pa lahko tehta tudi do 90 kilogramov. Najpogosteje lovijo Thomsonove gazele, gnuje, impale in druge afriške rastlinojede živali, živijo pa predvsem v odprtih gozdovih in na planotah, čeprav jih lahko najdemo tudi v Sahari in v nižjih gozdovih Kilimandžara.