Ahmadinedžad je ob koncu svojega sporočila dejal, da moli, da bi bilo novo leto leto veselja, napredka, miru in bratstva. Foto: EPA
Ahmadinedžad je ob koncu svojega sporočila dejal, da moli, da bi bilo novo leto leto veselja, napredka, miru in bratstva. Foto: EPA
Obešanje homoseksualcev v Iranu
Kritiki opozarjajo na spornost poslanice predsednika Irana, kjer homoseksualce kaznujejo z obešanjem. Foto: EPA
Britanska kraljica
Britanska kraljica Elizabeta II. se je v tradicionalni božični poslanici dotaknila predvsem svetovne gospodarske krize, ki je prizadela številne prebivalce. Foto: Reuters

Odločitev, da bo iranski predsednik govoril na eni izmed britanskih televizij, je močno razjezila nekatere poslance in izraelskega veleposlanika v Veliki Britaniji, a Channela 4 to ni omajalo in se je vseeno odločil za predvajanje božičnega sporočila.

Rešitev je na poti prerokov
Ahmadinedžad je ob rojstvu Jezusa čestital Britancem in drugim vernikom ter dejal, da je za težave v družbi kriva zavrnitev sporočila Božjih prerokov, med njimi tudi Jezusa. Ob tem je kritiziral brezbrižnost nekaterih vlad do naukov prerokov.

"Vsemogočni je pozabljen in nekateri voditelji so odtujeni od njega," je dejal Ahmadinedžad in pojasnil, da bi se Kristus, če bi bil danes na Zemlji, nedvomno zavzel proti zatiralnim, zlovoljnim in osvajalskim silam. Po njegovih besedah je rešitev za današnje težave v odzivu na klic Božjih prerokov, saj je te Bog poslal za dobro človeštva.

Na televizijo se je vsul niz obtožb
Britansko zunanje ministrstvo je še pred predvajanjem Ahmadinedžadove poslanice sporočilo, da imajo mediji vsekakor pravico do svojih uredniških odločitev, a je ob tem opozorilo, da bo omenjeno sporočilo užalilo in zbegalo ne samo Britance, ampak tudi prijateljske države.

Laburistična poslanka Louise Ellman je obsodila Channel 4, ker je dal priložnost nevarnemu fanatiku, ki zanika holokavst, medtem ko se pripravlja na naslednjega, in trdi, da homoseksualnost ne obstaja, ob tem pa njegov režim kar na ulici obeša homoseksualce.

Konservativni poslanec Mark Pritchard se je celo vprašal, če si omenjena televizija še naprej zasluži državne subvencije za svoje programe, ko dovoli govoriti človeku, ki hoče uničiti Izrael in nadaljuje s preganjanjem kristjanov v božičnem času.

Za izraelskega veleposlanika Rona Prosorja je odločitev za predvajanje Ahmadinedžadovega sporočila škandal in nacionalna sramota, televizijo pa je obtožil, da je izgubila svoje etične standarde v iskanju boljše gledanosti in šokiranja.

"V Iranu spreobrnjencem v krščanstvo grozi smrtna kazen. Perverzno je, da se temu despotu dovoli govoriti o pogledih na Jezusa, medtem ko njegova vlada obeša Jezusove privržence," je bil v svojem odzivu oster Prosor.

15 let alternativnih poslanic
Channel 4 je v svoj bran dejal, da svojim gledalcem v teh kritičnih časih v mednarodnih odnosih ponuja alternativni pogled na svet. "Kot voditelj ene najmočnejših držav na Bližnjem vzhodu so pogledi Ahmadinedžada izjemno vplivni," je dejala urednica Dorothy Byrne.

Izbira "božičnih" govornikov pri Channel 4 je bila pogosto nenavadna in tudi sporna. Prvi je leta 1993 spregovoril gejevska ikona Quentin Crisp, pozneje pa so sledili še francoska borka za pravice živali Brigitte Bardot, Sharon Osbourne, televizijski kuharski mosjter Jamie Oliver, britanski komedijant Sascha Baron Cohen kot Ali G, risana junakinja Marge Simpson, britanska muslimanka z zakritim obrazom, lani pa je bil gost britanski vojak, ki je v Afganistanu izgubil roko.

Alternativne božične poslanice na Channel 4:

1993 - Quentin Crisp
1994 - ameriški duhovnik Jesse Jackson
1995 - aktivistka Brigitte Bardot
1996 - komedijant Rory Bremner (kot princesa Diana)
1997 - Margaret Gibney, dekle iz Belfasta, ki je prosila za mir na Severnem Irskem
1998 - Doreen Lawrence in Neville Lawrence, starša do smrti zabodenega Stephena Lawrenca
1999 - Ali G
2000 - Helen Jeffries, mati žrtve Creutzfeld Jakobove bolezni
2001 - Genelle Guzman, preživela v napadih na WTC
2002 - Sharon Osbourne
2003 - Barry in Michelle Seabourn, ki sta sodelovala v resničnostnem šovu Zamenjava žena
2004 - Marge Simpson
2005 - Jamie Oliver
2006 - Khadija Ravat
2007 - Andrew Stockton
2008 - Mahmud Ahmadinedžad

G. V.