Obešenje nekdanjega iraškega diktatorja je izzvalo val kritik po svetu na račun smrtne kazni. Foto: EPA
Obešenje nekdanjega iraškega diktatorja je izzvalo val kritik po svetu na račun smrtne kazni. Foto: EPA

Generalna sekretarka AI-ja Irene Khan je sporočila, da je bilo leta 2006 usmrčenih 1.591 ljudi, leto prej pa 2.148. Večina usmrtitev, 91 odstotkov, je bilo izvedenih na Kitajskem, v Iraku, Iranu, Sudanu, Pakistanu in ZDA. Po podatkih AI-ja je bilo največ usmrtitev na Kitajskem, ker pa so tam podatki o smrtni kazni državna skrivnost, bi bila prava številka bistveno višja, morda celo 8.000 ljudi.

Usmrtitev Huseina dvignila veliko prahu
V Iraku, kjer so smrtno kazen znova uvedli sredi leta 2004, je bilo obešenih več kot 65 ljudi, največ pozornosti pa je vzbudila usmrtitev nekdanjega predsednika Sadama Huseina. V Iranu je bilo usmrčenih najmanj 177 ljudi, v Pakistanu 82, v Sudanu 65, v dvanajstih zveznih državah ZDA pa 53. Po svetu naj bi bilo trenutno na smrt obsojenih okoli 20.000 ljudi.

Pozivi Italiji, naj vodi boj proti smrtni kazni
"Smrtna kazen je dokončna, kruta, nečloveška in ponižujoča oblika kaznovanja. Je samovoljna, izkazala se je za neučinkovito pri zmanjševanju kriminala ter vzdržuje ozračje nasilja, v katerem se pravičnost nikoli ne more zares doseči," je poudarila Khanova in hkrati pozvala Italijo, naj vodi svetovno kampanjo za moratorij na smrtno kazen. Italija, ki je hotela z resolucijo ZN-a doseči prepoved smrtne kazni, naj bi bila zgled drugim državam.

Prva država, ki je ukinila smrtno kazen, je bila leta 1786 italijanska Toskana. Njenemu zgledu je do danes sledilo 99 držav, medtem ko jih 69 smrtno kazen še vedno izvršuje. Število držav s smrtno kaznijo sicer upada. V Evropi je edina država, ki izvršuje smrtno kazen, Belorusija.