Dve desetletji in pol po odkritju prvega primera bolezni poteka 16. konferenca o aidsu pod naslovom: Čas za izpolnitev obljub. Foto: EPA
Dve desetletji in pol po odkritju prvega primera bolezni poteka 16. konferenca o aidsu pod naslovom: Čas za izpolnitev obljub. Foto: EPA

Na posvetu, ki bo potekal do 18. avgusta, sodeluje več kot 20.000 raziskovalcev, zdravnikov, politikov in zvezdnikov. Zahtevali bodo, naj vlade posvetijo več pozornosti raziskovanju virusa HIV in aidsa ter naj povečajo sredstva in razširijo možnosti za zdravljenje in preprečevanje te bolezni.

Posebna pozornost namenjena ženskam
Glavne teme razprave bodo predvidoma večja dostopnost zdravil in kontracepcije, emancipacija žensk in nove raziskave o izvoru virusa. Posebna pozornost bo namenjena ženskam in dekletom, ki nosijo največje breme posledic širjenja epidemije. Fiziološko so ženske bolj podvržene obolevanju za aidsom, revščina in družbene neenakosti pa jim pogosto omejujejo ali celo preprečujejo dostop do ustrezne zaščite.

Konference se bodo med drugim udeležili posebni odposlanec Združenih narodov za aids v Afriki, Kanadčan Stephen Lewis, nekdanja predsednika ZDA in Irske, Bill Clinton in Mary Robinson, pa tudi ustanovitelja največje človekoljubne organizacije na svetu, Bill in Melinda Gates.

Več milijonov novih okužb
Po navedbah UNAIDS-a trenutno na svetu živi z virusom HIV 38,6 milijona ljudi; lani je bilo 4,1 milijona novih okužb, za posledicami aidsa pa je umrlo 2,8 milijona ljudi.