Liddy meni, da se bo našel pogumnež, ki ga bo nasledil. Foto: EPA
Liddy meni, da se bo našel pogumnež, ki ga bo nasledil. Foto: EPA
Od jeseni dalje je AIG pod drobnogledom javnosti. Foto: EPA

Kot poročajo ameriški mediji, bo 63-letni Liddy ostal na čelu zavarovalnice, dokler nadzorni svet ne imenuje njegovega naslednika. Vodenje AIG-ja je prevzel po tem, ko je zvezna vlada septembra jamčila zanj, predtem pa je bil predsednik Allstatea, med drugim pa je bil tudi član uprave Goldman Sachsa.

Njegov odhod prihaja v času vztrajne rasti AIG-ja. "To bo prijetna, vodena tranzicija," je dejal Liddy. "To bomo naredili dobro. Naredili bomo, kot je prav."

Pri tem je podjetju svetoval, da loči funkciji predsednika uprave in izvršnega direktorja, predvsem s stališča dobrega vodenja oz. lažjega nadziranja korporacije.

Liddy je bil četrti mož na položaju predsednika in izvršnega direktorja AIG-ja po letu 2005, njegovo delovanje v podjetju pa je potekalo v zelo negotovih časih. Od septembra dalje je vlada za reševanje AIG-ja namenila kar 180 milijard dolarjev. Njegovo nalogo - poplačati dolgove s prodajo enot po svetu - je otežilo padanje cen kot posledica recesije, zaradi česar potencialni kupci oklevajo in čakajo še nadaljnji padec cen.

Težava za težavo
Marca je AIG objavil podatke za zadnje četrtletje leta 2009: izgubo v višini 62 milijard dolarjev, kar je rekordna izguba katerega koli ameriškega podjetja v zgodovini. Nekaj tednov kasneje se je na Liddyja usul plaz kritik zaradi plačila milijonov dolarjev za delavce AIG Financial Productsa, dela podjetja, ki je s svojimi slabimi posli močno zamajal podjetje.

AIG je razburil ameriško javnost z novico, da so si vodilni izplačali velike denarne nagrade, hkrati pa je koncern zaradi gospodarske krize od zvezne vlade dobil 180 milijard dolarjev denarne pomoči. Bonuse so izplačali 400 zaposlenim v oddelku za finančne proizvode, pri čemer je bil znesek visok od 1.000 dolarjev pa do 6,5 milijona dolarjev. Sedem direktorjev je dobilo več kot tri milijone dolarjev. 15 vodilnih uslužbencev zavarovalnice AIG, ki so dobili visoke denarne nagrade, je sicer konec marca izrazilo pripravljenst vrniti ta denar, saj je bil pritisk javnosti zelo velik.

Politiki so Liddyju očitali netransparentnost pri vodenju podjetja, poleg tega pa so izrazili dvome o njegovem načrtu o preživetju. Pretekli teden je Liddy pred kongresnim odborom ocenil, da bi lahko AIG dolgove davkoplačevalcem poplačal v od treh do petih letih, odvisno od splošnega gospodarskega stanja.

Kot je napovedal, se bo po odhodu iz AIG-ja dokončno upokojil. "Če bi se z ženo pogovarjal o tem, da bi počel kaj drugega, bi se bal za lastno varnost," se je pošalil. "Ne vem, če bi mi sploh uspelo priti iz hiše."

K. T.