Foto:
Foto:

Po vzoru množičnih protestov v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu so prek elektronske pošte in spletnega socialnega omrežja Facebook začeli krožiti pozivi k revoluciji na Hrvaškem.

"Če zdaj ne bomo ukrepali, bomo pred zgodovino soodgovorni. Ljudje bodo gledali nazaj in se spraševali, kako je neki narod lahko dopustil, da se ga tako uniči. Ne pozivamo vas k rušenju vlade, ker je to ena izmed možnosti, ampak zato, ker druge možnosti nimamo," so v pismu, ki kroži po svetovnem spletu, zapisali aktivisti in dodali, da nimajo več česa izgubiti.

Neznani aktivist in pobudnik protesta je v pozivu navedel nekaj izmed najbolj perečih težav, s katerimi se spoprijemajo prebivalci naše južne sosede.

"Vsak dan 500 ljudi izgubi službo, oni pa se nam smejijo in posmehujejo. Državljani so na kolenih, banke jim vsak dan odvzemajo domove ter plače in pokojnine. Nemogoče je najti službo, 30.000 mladih z diplomo je brezposelnih, ista usoda pa čaka tudi tiste, ki bodo v kratkem končali šolanje," so nekatere težave, ki jih je naštel aktivist.

Na koncu poziva so aktivisti prebivalcem sporočili, naj se ne bojijo političnih elit. "Manj jih je kot nas," so dejali. Protesti so sklicani za torek ob 13. uri na Markovem trgu v Zagrebu.