V Jemnu že nekaj mesecev potekajo nemiri zaradi dolgoletne vladavine Saleha, ki nikakor noče oditi. Foto: Reuters
V Jemnu že nekaj mesecev potekajo nemiri zaradi dolgoletne vladavine Saleha, ki nikakor noče oditi. Foto: Reuters

Na ulice Sane, kjer so v preteklem tednu spopadi zahtevali najmanj 115 žrtev, so se vrnili avtomobili in pešci. Nasilje, v katerem so se sile predsednika Saleha spopadle s člani močnega plemena Hašed pod vodstvom Sadeka Al Ahmarja, je bilo najbolj krvavo od začetka prodemokratičnih protestov proti dolgoletni predsednikovi vladavini januarja, sprožilo pa ga je Salehovo odklanjanje podpisa dogovora o prenosu moči.

Kljub premirju, ki vključuje umik oboroženih plemenskih članov iz vladnih stavb, se analitiki bojijo, da bi se boji znova začeli, saj je sovraštvo med plemeni in Salehom, ki je med skoraj 33-letno vladavino državo spravil v velike finančne težave, veliko.

Al Kaida prevzela nadzor nad vsem
ZDA se bojijo, da bi plemenski spopadi zapletli prizadevanja za dogovor o prenosu oblasti in da skuša teroristična mreža Al Kaida izkoristiti nestabilnost v Jemnu, kjer ima svoje oporišče Al Kaida na Arabskem polotoku, ki jo Washington ocenjuje kot najbolj aktivno celico Al Kaide.

Skrbi bo še povečala novica, da so Al Kaida in islamistični borci po besedah tamkajšnjih prebivalcev prevzeli popoln nadzor nad mestom Zinjibar v južni provinci Abjan. "Okoli 300 islamskih borcev in mož iz Al Kaide je v petek prišlo v Zinjibar in prevzelo nadzor nad vsem," je povedal eden izmed prebivalcev mesta.