Jemenska veja Al Kaide si je za tarčo terorističnih napadov izbrala tovorna letala, ki prevažajo poštne pošiljke. Ali je bilo žrtev takšnega napada tudi letalo UPS-a? Foto: EPA
Jemenska veja Al Kaide si je za tarčo terorističnih napadov izbrala tovorna letala, ki prevažajo poštne pošiljke. Ali je bilo žrtev takšnega napada tudi letalo UPS-a? Foto: EPA

Islamski skrajneži so odgovornost prevzeli v sporočilu, objavljenem na spletni strani, zahodne obveščevalne službe pa verodostojnosti sporočila še niso potrdile.

Dva paketa bombi za Chicago
Al Kaida na Arabskem polotoku
, jemenska veja teroristične mreže, trdi, da je podtaknila zavoja z eksplozivom, naslovljena na judovsko skupnost v Chicagu, v ameriški letali. Zavoja so odkrili pred dobrim tednom v Dubaju oziroma Londonu.

Skupina je prevzela tudi odgovornost za strmoglavljenje tovornega letala podjetja UPS 3. septembra. Letalo z dvema članoma posadke je strmoglavilo kmalu po vzletu z letališča v Dubaju, vendar pa po oceni preiskovalcev vzrok ni bila eksplozija, temveč požar na letalu.

Dubajske oblasto so se na trditve islamskih skrajnežev že odzvale. "Za zdaj nimamo nobenega dokaza, da bi te napade povezali z nesrečo letala UPS. Pri preiskavi nismo našli nobene sledi o eksploziji ali eksplozivnem sredstvu. Toda to ne pomeni, da teh trditev ne bomo resno preiskali," je za Reuters povedal generalni direktor službe za nadzor civilnega letalstva v Združenih arabskih emiratih.

Savdijci svarili pred Jemenci
Ameriški dnevnik New York Times, ki se sklicuje na neimenovane ameriške in evropske predstavnike, pa je v petek poročal, da so savdskoarabske obveščevalne službe zahodne države od julija letos večkrat opozorile, da jemenska veja Al Kaide pripravlja napade na ZDA. Med drugim naj bi savdskoarabski obveščevalci opozorili na možnost, da bi teroristi bombe lahko podtaknili v tovorna letala, namenjena v ZDA.