Štirikratni umor mnogo bolj odmeva v Veliki Britaniji kot v Franciji. Foto: EPA
Štirikratni umor mnogo bolj odmeva v Veliki Britaniji kot v Franciji. Foto: EPA

Policisti so se do zdaj osredotočali na trupla 50-letnega britanskega državljana iraškega rodu Saada Al Hillija, njegove žene in tašče, ki so jih našli mrtve 5. septembra v bližini jezera Annecy v francoskih Alpah. Kot so do zdaj poročali mediji, naj bi bil francoski kolesar Sylvain Mollier le žrtev okoliščin, saj naj bi slučajno prikolesaril mimo, in ker je videl zločin, so umorili še njega.

A kot je dejal vodja preiskave Benedict Vinnemann, ne zavračajo možnosti, da bi jih lahko prav umrli kolesar, ki so ga pokopali v nedeljo, pripeljal do razrešitve pokola. "Zakaj bi bili tarča Al Hillijevi in ne kolesar? Samo nadaljnje preiskave bodo dale odgovor na to vprašanje. Vsi pravijo, da je bil kolesar vzoren, brezmadežen moški, a kdo pravi, da ne bi mogel živeti dvojnega življenja?"

Francoska policija se mora braniti očitkov, da vpleta politiko v stroko, ko namiguje, da povod za tragedijo in ključ do rešitve primera izvirata v Veliki Britaniji.

"Nevarno se mi zdi, da skušajo prikazati, da je 'izvirni greh' na Otoku. Tako se zdi, kot da se trudijo, da umor ne bi očrnil turistične privlačnosti Francije in tega dela Alp. Delajo se, da primer nima nič opraviti z njihovo policijo in tamkaj živečimi," se je pridušal vidni član britanske policije Brian Paddick.