Knjiga, ki zbuja pozornost in buri duhove. Foto:
Knjiga, ki zbuja pozornost in buri duhove. Foto:
Spomini na vojno so še kako živi. Foto: EPA
Alija Izetbegović
Alija Izetbegović v družbi vojakov.
Ibran Mustafić
Mustafić je bil zaradi svojih pričevanj že dvakrat brutalno napaden. Pravi, da se za življenje ne boji.

"Izetbegović je bil grobar BiH! On je poslednji, in ne prvi predsednik države, kot ga pogosto imenujejo njegovi slepi privrženci. Dodal bi tudi, da je Izetbegović največji grobar bosanskega naroda! On je eden glavnih akterjev načrtovanega kaosa v Srebrenici leta 1995!", je citat iz nedavno objavljene knjige Ibrana Mustafića "Planirani kaos", ki v teh dneh buri hude duhove in polemike v Bosni in Hercegovini.

Mustafić ni neznan politični lik, saj je eden od ustanoviteljev SDA-a, bil pa je tudi poslanec v Parlamentu BiH. Knjiga predstavlja vojna pričevanja, nad katerimi se zgražajo Bosanci, ki trdijo, da so laž, medtem ko Srbi izrabljajo knjigo kot argument agresivne politike Bosancev do Srbov. V knjigi Mustafić piše tudi, da je bil pokojni Izetbegović agent protiobveščevalne službe KOS, neposredno pa ga tudi obtožuje, da ni preprečil genocida v Srebrenici.

Pisatelja brutalno pretepli
Dokaz, da je delo povzročilo hude napetosti, je tudi podatek, da so avtorja nedavno že drugič brutalno pretepli. Pred desetimi dnevi je Mustafića namreč v Srebrenici napadla skupina mladeničev. "Napadli so me zaradi resnice, predstavljene v knjigi Planirani kaos, ki očitno mnogim ni po volji," je po napadu povedal pisatelj.

Kljub resnim grožnjam pa je svoje trditve danes prvič po hudih poškodbah ponovil, tokrat v pogovoru za bosanski Press. "Alija Izetbegović in njegovi najbližji sodelavci so del mladomuslimanske izdajalske verige, ki je uničila vse resnične vrednote, ki so krasile muslimane v BiH. Imam dokaze, da je bil Alija lutka KOS-a in da je z drugimi voditelji iz nekdanje Jugoslavije bil generator kaosa v državi," trdi Mustafić, ki ob tem dodaja, da je bil Izetbegović v KOS-u že od leta 1948.

Mustafić gre še dlje in pravi, da je Izetbegović skupaj s političnim vrhom Srbije imel nalogo izzvati vojno na območju nekdanje Jugoslavije.

Poboji Srbov in medsebojna likvidiranja Bosancev
Poleg tega pa Planirani kaos ponuja tudi vrsto pričevanj o krutih umorov srbskega prebivalstva, pa tudi o medsebojnem likvidiranju Bosancev v vojni Srebrenici ter njihovih zločinih in izvršiteljih le-teh.

V intervjujih Mustafić ponavlja, da se ne boji za svoje življenje in da bo nadaljeval poročanje o svojih pričevanjih. Mnogi strokovnjaki za strahote v Srebrenici in vojno v nekdanji Jugoslaviji sicer menijo, da je v Mustafićevih poročanjih veliko "neprijetne" resnice, ki si jo bosanske oblasti že 15 let trudijo pomesti pod preprogo.

K. S.