Iran moti ameriška mornariška prisotnost v Perzijskem zalivu, ki ga ima za svoje dvorišče, meni ameriški analitik Connell. Foto: EPA
Iran moti ameriška mornariška prisotnost v Perzijskem zalivu, ki ga ima za svoje dvorišče, meni ameriški analitik Connell. Foto: EPA

Iran namerava svoje ladje poslati v Atlantik blizu obale ZDA, so poročale iranske državne agencije in se pri tem sklicevale na poveljnika mornarice. "Tako kot globalni hegemon, ki je prisoten blizu naših morskih meja, tudi mi načrtujemo vzpostavitev močne prisotnosti blizu ameriške morske meje," je dejal poveljnik Habibola Sajari.

Napoved težko jemati resno
Predstavnik Pentagona se je odzval, da Iran lahko pošlje svoje ladje v mednarodne vode, ki so oddaljene pol sveta, a je podvomil o zmožnosti in pripravljenosti islamske države, da naredi kaj takega.

Iran je podobne namene oznanil že julija, a niso bile odposlane nobene iranske ladje. Februarja sta sicer dve iranski mornariški ladji zapluli po Sueškem prekopu prvič po letu 1979.

Richard Herrmann, direktor Centra Mershon za mednarodne varnostne študije je za CNN povedal, da je iranska mornarica premajhna in da ima premajhen proračun, da bi lahko dolgo ostala v bližini ameriške obale. Iransko napoved "je težko jemati resno, ker je iranska mornarica zelo majhna. Ta sila, kar koli že je, bo tako majhna, še posebej v primerjavi z ameriško mornarico," je dejal.

Napoved le "bombastična retorika"
Iran nima vojnih ladij in letalonosilk. Njegove sile lahko patruljirajo po Perzijskem zalivu in odidejo do Indijskega oceana, je dodal Herrmann, pošiljanje ladij proti ZDA pa bi bilo za iransko vlado predrago. "Potrebovali bi kraj za oskrbovanje z gorivom, novimi zalogami hrane in vode. Tega si ne morejo privoščiti, razen če bi imeli pomoč. Predvidevam, da nekje v Južni Ameriki, morda Venezueli," je še dejal. Venezuela in Iran sta zaveznici, med drugim ju druži tudi vse prej kot naklonjen odnos do ZDA.

S Herrmannom se strinja tudi Michael Connell, direktor programa iranskih študij v CNA-ju, organizaciji, ki se spozna na pomorske analize. "Trenutno njihova mornarica ne more do naše obale," je povedal za CNN, iransko napoved pa označil za "bombastično retoriko".