Iranski ribiči in njihova ladja so osvobojeni. Foto: EPA
Iranski ribiči in njihova ladja so osvobojeni. Foto: EPA

Irance je rešil rušilec USS Kidd, ki pripada skupini plovil okoli letalonosilke USS John C. Stennis, ki jo je Teheran pred dnevi opozoril, naj se ne vrača v Hormuško ožino.

"Irance in njihovo ladjo smo izpustili in so že na poti nazaj domov," je povedal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby ter pojasnil, da je ameriška mornarica prijela 15 piratov, ki naj bi prihajali iz Somalije. Zadržujejo jih na krovu letalonosilke USS John C. Stennis.

Iransko ribiško ladjo so morski razbojniki zajeli pred mesecem dni, ameriška mornarica pa se je odzvala na klic v sili, ki ga je v četrtek poslal kapitan ladje in ob tem pojasnil, da so talci.

Pred tremi dnevi je poveljnik iranske vojske Ataola Salehi opozoril ZDA, naj se omenjena letalonosilka in njeno podporno ladjevje po prečkanju Hormuške ožine in zaplutju v Omanski zaliv ne vračata nazaj v Perzijski zaliv.

Iran je pred kratkim zagrozil z zaprtjem strateško izredno pomembne Hormuške ožine, če bi se proti njemu uvedle nove sankcije zaradi spornega iranskega jedrskega programa.

Prek Hormuške ožine se prepelje tretjino vse po morju transportirane nafte in 17 odstotkov vse prepeljane nafte na svetu.