Mladi Kim naj bi si prizadeval za reforme gospodarstva, vendar vmes še vedno rožlja z orožjem. Foto: EPA
Mladi Kim naj bi si prizadeval za reforme gospodarstva, vendar vmes še vedno rožlja z orožjem. Foto: EPA

Čeprav je v javnih nastopih mladi Kim s svojo sproščenostjo in navidezno dostopnostjo povsem drugačen od svojega togega in mrkega očeta, pa še vedno ni jasno, za kakšno politiko se je odločil.

Iz verjetno najbolj izolirane države na svetu sicer prihajajo poročila o poskusu spremembe gospodarske politike in napovedi reform, a nepredvidljivo vedenje totalitarne države z novimi, sicer neuspešnimi, poskusi izstrelitve balističnih raket ne vzbuja pretiranih upov pri Južni Koreji in njeni zaveznici ZDA.

Na novinarski konferenci z južnokorejskim kolegom v Seulu je Panetta dejal, da Severna Koreja ostaja resna grožnja obema državama kot tudi miru v regiji in na svetu.

Obračun v vrhu vojske
V Severni Koreji naj bi medtem obračunali z več visokimi vojaškimi častniki, ki ob smrti prejšnjega voditelja Kim Džong Ila lani decembra niso pokazali dovolj gorečega žalovanja.

Po poročanju nemškega Spiegla naj bi visoke častnike v času pogrebnih slovesnosti ujeli med predajanjem užitkom z alkoholom in svojimi ljubicami.

Poznavalci razmer na Korejskem polotoku seveda ne verjamejo tej zgodbi in so prepričani, da gre za nov obračun z vodilnimi vojaškimi častniki v poskusu utrjevanja avtoritete in oblasti novega voditelja v vplivni vojaški strukturi, ki je v Severni Koreji pomembnejša od partije.

Južnokorejski časopis Chosun Ilbo poroča, da naj bi na začetku leta pred strelskim vodom usmrtili tudi namestnika ministra za oborožene sile in še več častnikov z visokimi čini.

Skupno naj bi bilo letos v Severni Koreji po ukazu režima usmrčenih 14 vodilnih častnikov.