Anas Al Libi je bil na seznamu najbolj iskanih oseb zveznega preiskovalnega urada FBI. Foto: EPA
Anas Al Libi je bil na seznamu najbolj iskanih oseb zveznega preiskovalnega urada FBI. Foto: EPA
Američani ujeli vodjo Al Kaide

Za Al Libijem so ZDA razpisale pet milijonov dolarjev nagrade in je bil na seznamu najbolj iskanih oseb zveznega preiskovalnega urada FBI. Ameriške oblasti Nazihu Abdulahu Hamedu Al Rukaiju, kot je pravo ime Al Libija, očitajo sodelovanje v napadih v Keniji in Tanzaniji pred 15 leti, v katerih je bilo ubitih več kot 200 ljudi.

Predstavnik ZDA je za ameriško televizijo CNN dejal, da so racijo izvedli ob soglasju libijske vlade, a so libijske varnostne službe to zanikale. Kot je povedal Al Libijev brat Nabih, so ga, medtem ko je parkiral pred svojim domom, obkrožila tri vozila. Napadalci so razbili avtomobilsko šipo in mu vzeli pištolo, preden se mu je uspelo braniti.

Njegova soproga naj bi bila priča napadu in je ugrabitelje opisala kot "komandose", ki so bili videti kot tujci.

Po navedbah tiskovnega predstavnika Pentagona Georgea Littla ga zadržujejo na varnem kraju zunaj Libije. Vodstvo Al Kaide je vse od smrti Osame bin Ladna leta 2011 stalna tarča napadov ameriških sil.

Po objavi novice se je oglasil libijski premier Ali Zeidan, ki je od Washingtona zahteval pojasnila, zakaj so posebne enote delovale na njihovem ozemlju. Dodal je, da je Libija pripravljena "na libijskem ozemlju preganjati vsakega svojega državljana".

Napad v Somaliji ni bil uspešen
Pripadniki ameriških specialnih enot so v soboto izvedli dve ločeni raciji v Afriki. Poleg že omenjene v Libiji je bil tarča napada v pristaniškem mestu Barawe na jugu Somalije je tudi vodilni član skupine Al Šabab.

Osumljen je sodelovanja v septembrskem napadu na nakupovalno središče Westgate v kenijski prestolnici Nairobi, v katerem je bilo ubitih 67 ljudi. V napadu naj bi bilo ubitih več ljudi, ni pa popolnoma jasno, ali tudi sama tarča.

Kot je poročal ameriški časnik New York Times, so pripadniki elitnih enot SEAL v Barawe prileteli s helikopterjem in napadli neko vilo ob morju. Čeprav naj bi bil vodja Al Šababa ubit, so se morali umakniti, še preden so lahko njegovo smrt potrdili.

Milica Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido, je pred tem sporočila, da so racijo izvedli britanski in turški pripadniki posebne enote, kar pa so na Otoku zanikali.

Američani ujeli vodjo Al Kaide