Podjetje za varovanje Blackwater je bilo v Iraku že večkrat vpleteno v sumljive incidente. Foto: EPA
Podjetje za varovanje Blackwater je bilo v Iraku že večkrat vpleteno v sumljive incidente. Foto: EPA

Ukrep ameriške administracije je posledica incidenta, ko so uslužbenci podjetja za varovanje Blackwater med streljanjem po napadu na konvoj, ki so ga spremljali, ubili 11 Iračanov. Ameriško veleposlaništvo v Iraku je zapisalo, da so ukrep sprejeli, da svojih državljanov, ki potujejo po državi, ne bi spravljali v nepotrebno nevarnost.

Britanska mreža BBC poroča, da bo moralo podjetje Blackwater paziti na svoje zaposlene, ki so še v Iraku, saj se jim lahko iraški uporniki za incident maščujejo. Nekateri očividci namreč trdijo, da so Američani streljali na slepo, v podjetju pa zatrjujejo, da so varnostniki streljali samo na napadalce.

Se obeta spor med ZDA in Irakom?
Iraška vlada je podjetju Blackwater, ki v Iraku skrbi za varnost uslužbencev State Departmenta, tudi ameriškega veleposlanika v Iraku Ryana Crockerja, takoj odvzela licenco za opravljanje dejavnosti. Večino uslužbencev Blackwaterja, razen tistih, odgovornih za incident, so izgnali v ZDA, ZDA pa so Iraku obljubile, da bodo preiskale incident in odgovorne ustrezno kaznovale.