Maersk Alabama se je ubranila napadov piratov. Foto: EPA
Maersk Alabama se je ubranila napadov piratov. Foto: EPA
Richard Phillips
Rešeni Richard Phillips (desno) v družbi poveljnika USS Bainbridgea. Foto: Reuters
Mornarica rešila kapitana, ubila pirate

Phillipsa so ugrabili v sredo, ko so neuspešno skušali zavzeti ladjo Maersk Alabama, ameriško ladjo v danski lasti z 19 ameriškimi člani posadke. 53-letni Phillips se je ponudil za talca, da je zagotovil varno pot posadke in ladje. Pirati so v soboto za njegovo izpustitev zahtevali dva milijona dolarjev.

Televizijska hiša CNN poroča, da je ameriška mornarica med reševalno akcijo tri pirate, ki so zadrževali Phillipsa, ubila, četrtega pa so prijeli. Nepoškodovani Američan je že na ameriški pomorski vojaški ladji USS Bainbridge, ki patruljira v Adenskem zalivu.

Rešitev kapitana Phillipsa je pozdravil tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je odločen, da bo ustavil širjenje piratstva na območju.

Ameriški preiskovalni urad FBI je v soboto sporožil kriminalno preiskavo ugrabitve.

Posadka razkrila potek ugrabitve
Tovorna ladja Maersk Alabama je medtem varno priplula v pristanišče v Mombasi v Keniji. Posadka je opisala sredin poskus ugrabitve okoli 560 kilometrov od somalijske obale. Ugrabitev se je začela okoli sedme ure zjutraj. Nekaj članov posadke se je uspelo skriti pred pirati, ki so zavzeli plovilo. Nekateri člani so se uprli piratom, eden od njih je napadalca zabodel v roko. "Kapitan Phillips je heroj," je rekel eden od članov posadke, ki niso skrivali veselja, da so nepoškodovani ušli piratom.

Phillipsa je vse od ugrabitve skušala rešiti USS Bainbridge, tudi sam je skušal ubežati, ko je ponoči skočil v morje, a je to eden od piratov opazil in ga ujel. Američana so nato zvezali.

T. V.

Mornarica rešila kapitana, ubila pirate