Na videz sicer urejena bolnišnica naj bi med drugim gostila tudi ščurke in plesen. Foto: EPA
Na videz sicer urejena bolnišnica naj bi med drugim gostila tudi ščurke in plesen. Foto: EPA
George Bush na obisku bolnišnice Walter Reed
Ameriška administracija se je vedno zavzemala za ranjene vojake. Foto: EPA

Odstop Francisa Harveyja je sledil kritičnim poročilom, ki so se pojavila v ameriških medijih in razkrivajo težave, s katerimi se spopadajo ranjeni vojaki v bolnišnici Walter Reed. Ranjenci naj bi imeli težave tudi pri vračanju na aktivno dolžnost oziroma pri upokojevanju.

Harveyjev odstop je napovedal kar sam obrambni minister Robert Gates, saj ni bil zadovoljen z načinom, ki si ga je Harvey izbral za reševanje težav. Reševanja težav se je lotil precej birokratsko, saj je kaznoval vojake, ki so o slabih razmerah poročali medijem, direktorja omenjene bolnišnice pa je zamenjal z generalom Kevinom Kileyjem, domnevno prav tako odgovornim za slabo stanje bolnišnice.

V ambulantah plesen in ščurki
V ambulantnem centru Walter Reeda, kamor pošiljajo ranjence, ki so prestali začetno bolniško oskrbo, in njihove družine, so razmere katastrofalno slabe. Časopis Washington Post je razkril, da naj bi bila na stenah poslopja plesen, puščala naj bi voda, na pretek pa naj bi bilo tudi ščurkov.

Gates je ukazal ustanovitev komisije, ki bo takoj pregledala razmere v drugem velikem bolnišničnem centru pri Washingtonu, to je mornariški bolnišnici Bethesta v Marylandu.

Zaskrbljen tudi Bush
Škandal meče temno senco tudi na administracijo predsednika Georgea Busha, ki je vedno poudarjala, da je skrb za ranjene vojake njena prednostna naloga.

V današnjem rednem tedenskem radijskem nagovoru je Bush izrazil globoko zaskrbljenost nad ravnanjem z ranjenimi vojaki. Sicer pa je že konec tedna napovedal oblikovanje posebne dvostrankarske komisije, ki bo raziskala razmere v vseh vojaških in veteranskih bolnišnicah po ZDA.