Ameriški vojaki so v Afganistanu stalna prisotni že skoraj devet let. Foto: EPA
Ameriški vojaki so v Afganistanu stalna prisotni že skoraj devet let. Foto: EPA

Po poročanju številnih svetovnih medijev ena izmed najresnejših obtožnic za vojne zločine v tej državi navaja naklepne umore treh Afganistancev (januarja, februarja in maja letos), pohabljenje njihovih trupel, posedovanje človeških telesnih delov, jemanje hašiša od lokalnega prebivalstva za lastno rabo, uživanje mamil in alkohola, zastraševanje kolegov vojakov in oviranje preiskave.
Gibbs strah in trepet
Pet vojakov, starih med 19 in 25 let, je po poročanju CNN-a obtoženih umorov, obstreljevanja z granatami in odstrela civilistov. Preostalih sedem obtožnica bremeni prikrivanja in pretepanja rekruta, čigar prijava o neprimernem obnašanju njegovih sovojakov je pripeljala preiskovalce do pehotne brigade Stryker, ki je služila v provinci Kandahar.
Po dokazih, ki so jih zbrali preiskovalci, se je vse začelo s prihodom 25-letnega načelnika Calvina Gibbsa, ki naj bi že imel izkušnje s podobnimi strahotami, saj jih je po lastnem hvaljenju počenjal, ko je bil nameščen v Iraku.
Podrobnosti so naravnost grozljive: Gibbs naj bi tako kot spominek obdržal prste, noge in zobe žrtev. Neki drug vojak naj bi obdržal lobanjo. Spet tretjega obtožnica bremeni, da je truplo še prebadal iz zabave.
Prikladne tarče
Britanski Guardian piše, da se je Gibbs z 22-letnim Jeremyjem Morlockom hitro znašel na isti valovni dolžini in ustanovil skupino za rekreativno ubijanje. Z njima je bil pri vsakem izmed ubojev prisoten drug vojak, nekateri izmed njih pa zdaj trdijo, da so bili v sodelovanje prisiljeni.
V akcijo so se podali po tem, ko so opazili "prikladno" tarčo, in so lahko na neki način napad potlačili oziroma ga podtaknili. Tako so na primer ob truplu neoborožene tarče pustili orožje. The Army Times je objavil, da so se nekateri izmed njih z žrtvami celo fotografirali.