Nad pomiritvijo Uribeja (levo) in Chaveza (desno) je bil navdušen tudi gostitelj srečanja, dominikanski predsednik Leonel Fernandez. Foto: Reuters
Nad pomiritvijo Uribeja (levo) in Chaveza (desno) je bil navdušen tudi gostitelj srečanja, dominikanski predsednik Leonel Fernandez. Foto: Reuters

Na srečanju latinskoameriških voditeljev v Dominikanski republiki so si Alvaro Uribe, Hugo Chavez in Rafael Correa segli v roke. "Z opravičilom Kolumbije in zagotovilom, da bratske države nikoli več ne bodo tako užalili, lahko ta zelo resen obmejni incident štejem kot rešen," je dejal Correa.

V dokumentu so voditelji obsodili kolumbijski vdor na ekvadorsko ozemlje in izjavili, da nobena država nima pravice kršiti pravice do ozemeljske celovitosti sosed. Zapisali so še, da se morajo skupaj bojevati proti grožnjam kriminalnih in nezakonitih skupin, ki lahko omajejo stabilnost držav.

Umik obtožnice proti Chavezu
Kolumbija je tudi zatrdila, da bo umaknila obtožnico na mednarodnem sodiššču proti venezuleskemu predsedniku Chavezu, ki je obtožen genocida, Nikaragva pa je sporočila, da bo obnovila diplomatske odnose s Kolumbijo, prekinila jih je v petek. Ekvadorski predsednik Correa je tudi predlagal, da na kolumbijsko-ekvadorsko mejo pridejo mednarodne sile, a ta ideja ni vključena v končno besedilo.

Napet teden dni
Spor se je začel prejšnjo soboto, ko so kolumbijski vojaki vdrli na ekvadorsko ozemlje in tam ubili vodjo Farca (levičarski oboroženi revolucionarni uporniki) Raula Reyesa in še 21 upornikov.

A. P.