Foto:
Foto:
Bush čaka na začetek svojega govora.
Bush je Irak in Afganistan omenil kot modela za preostale države na območju.

Ameriški predsednik George Bush je v govoru dejal, da sta Irak in Afganistan na poti v demokratično ureditev in stabilnost. Dodal je, da bosta državi postali model za preostale na Bližnjem vzhodu. V govoru šest tednov pred ameriškimi predsedniškimi volitvami je svetovne voditelje pozval, naj se dejavneje vključijo v obnovo obeh držav.

Annan: Nihče ni nad zakonom
Kot primer za nespoštovanje mednarodnega prava je Annan navedel zlorabe zapornikov v iraškem zaporu Abu Graib. Po Annanovem mnenju nihče ni močnejši od zakona, ne v Sudanu, Iraku, Ugandi, Rusiji ali na Bližnjem zahodu. Annan je generalno skupščino nagovoril prvi dan dvotedenskega zasedanja, pred ameriškim predsednikom Georgeem Bushem.

Bush: Nehajte poniževati Palestince
Ameriški predsednik George Bush pa je v govoru Izrael pozval, naj zamrzne gradnjo judovskih naselbin. V govoru je Bush izraelskega premierja Ariela Šarona še pozval, naj nadaljuje umik naselbin iz Gaze in Zahodnega brega ter naj neha vsak dan poniževati Palestince.

Bush pozval tudi palestinsko oblast in svetovne voditelje
Hkrati je pozval tudi palestinsko stran, naj si za pravico svojega naroda prizadeva z miroljubnimi sredstvi. Svetovne voditelje je še prosil, naj umaknejo svojo podporo tistim palestinskim politikom, ki ne spoštujejo volje ljudstva.

Bush dobil mlačen odziv, voditelji Annanu bolj naklonjeni

Svetovni voditelji so govor "voditelja svobodnega sveta" spremljali v tišini in mu ob koncu vljudno zaploskali. Bolj navdušeno so voditelji pospremili govor generalnega sekretarja ZN-a Kofija Annana. Zasedanja se udeležuje 64 predsednikov, 25 premierjev in 86 zunanjih ministrov. Kot dvanajsti govornik je nastopil tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek.