Annan prevzema svoj del kritike ZN-a. Foto: EPA
Annan prevzema svoj del kritike ZN-a. Foto: EPA
Nekdanji direktor ameriške centralne banke Paul Volcker
Volcker za nepravilnosti krivi tako vrh ZN-a kot tudi manjša podjetja. Foto: EPA

Annan je pred VS-om ZN-a še povedal, da je poročilo komisije, ki je preučevala nepravilnosti pri izvajanju omenjenega programa, kritično do njega in dodal, da to sprejema. Priznal je, da so progam zaznamovali slabo upravljanje ter nezadostni nadzor in računovodsko vodenje.

Preiskovalna komisija je odgrnila zaveso in razjasnila najbolj temačne kote naše organizacije, je menil Annan. Kljub temu pa ne pričakuje odstopov zaradi poročila.

V ponedeljek ob 18. uri lahko sodelujete v klepetu s slovenskim veleposlanikom pri ZN-u Romanom Kirnom.
Pred njim je Varnostni svet nagovoril tudi vodja preiskovalne skupine Paul Volcker, ki je menil, da je odgovornost za napake pri izvajanju programa širša. Po njegovem mnenju bi morali najprej obtožiti članice VS-a, saj naj bi med njimi zaznali resne primere nezakonitega, neetičnega in podkupljivega vedenja.

Volcker je ob tem obtožil tudi Rusijo in Francijo, ki sta v okviru tega programa tudi največ trgovali z Irakom, zato je poročilo kritično tudi do teh dveh držav.

Poročilo Volckerjeve komisije še ugotavlja, da ZN, takšen kot je, ni bil sposoben učinkovitega upravljanja s tako velikim programom, zato organizacija po njegovem mnenju nujno potrebuje močnejšo izvršno oblast in nadzorne mehanizme, kar je mogoče doseči skozi administrativne reforme. Šlo je za pogodbo s hudičem, ki je deloval v svoj prid, je pred VS-om zbadljivo pojasnil Volcker.

Gre za program, ki je Iraku med letoma 1996 in 2003 zagotavljal dobavo hrane v zameno za nafto. V afero naj bi bil vpleten Annanov sin Kojo, saj je bil zaposlen pri podjetju Cotecna, ki je imelo veliko vlogo pri izvajanju programa.