Prepoznali naj bi ga ravno po njegovi značilni dolgi in sivi frizuri. Foto: Reuters
Prepoznali naj bi ga ravno po njegovi značilni dolgi in sivi frizuri. Foto: Reuters

Tudi sicer se je neuradno veliko govorilo, da srbske oblasti natančno vedo, kje se Karadžić skriva.

Karadžič (desno) v pogovoru z Ratkom Mladićem, drugim vojnim zločincem. Foto: EPA
Srbska policija straži pred stavbo sodišča. Foto: Reuters

Novico o prijetju vojnega zločinca in nekdanjega vodjo bosanskih Srbov so sporočili iz kabineta srbskega predsednika Borisa Tadića. Srbsko tožilstvo za vojne zločine je prijetje Karadžića potrdilo, niso pa želeli govoriti o podrobnostih akcije. "Bil je lociran in nato aretiran," so v Tadićevem kabinetu zapisali v izjavi za javnost. Lokacija aretacije še ni znana, viri blizu srbske vlade pa pravijo, da naj bi ga aretirali v Beogradu, v naselju Vračar. Opazovali naj bi ga več tednov, glavni namig pa naj bi dala obveščevalna agencija.

Obtožen vojnih zločinov
Radovan Karadžić
je sodeloval kot voditelj pri moriji v Bosni in Hercegovini, mednarodno sodišče za vojne zločine storjene na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu pa ga je med drugim obtožilo številnih vojnih zločinov, tudi genocida.

Zrežiral srebreniški pokol
Bosanske Srbe je vodil med leti 1992 in 1995, Haaško sodišče pa ga je obtožilo julija 1995, in sicer odobritve napada na civiliste med 43-mesečnim obleganjem Sarajeva. Novembra istega leta je bil obtožen tudi genocida, ko je julija skupaj z Mladićem zrežiral pokol 8.000 muslimanov v Srebrenici, ki je bila sicer pod protektoratom Združenih narodov.

Poniknil leta 1997
Leta 1996 je Karadžića Zahod prisilil k sestopu z oblasti, saj so Republiki srbski grozili hudi gospodarski ukrepi. Kmalu po tem se je začel skrivati pred enotami ZN-a, ki so prevzele nadzor v BiH-u, z drugimi besedami - od leta 1997 je poniknil v podzemlje.

Vse od takrat so bile vse operacije za njegovo prijetje neuspešne kljub pritiskom na njegove najbližje. Karadžić je bil eden najbolj iskanih mož na svetu, EU pa je denimo pogojeval Srbiji približevanje povezavi z njegovo in Mladićevo aretacijo. Na Ratka Mladića je razpisana nagrada. Govorilo se je, da se skriva v Rusiji, leta 2004 pa so začela prihajati, tudi s strani haaškega tribunala, da se skriva v Srbiji, Beogradu.

Politično premišljena aretacija?
Zanimivo je tudi to, da je sporočilo o aretaciji prišlo ravno na predvečer srečanja zunanjih ministrov EU-ja, ki so se bodo pogovarjali o tesnejših odnosih 27-erice s to balkansko državo in zdajšnjo proevropsko vlado. Tudi sicer se je neuradno veliko govorilo, da srbske oblasti natančno vedo, kje se Karadžić skriva in da ga bodo same predale ob primernem trenutku.

Prihajajo pa tudi že poročila iz Sarajava, kjer se je slavje ob aretaciji že začelo. "Zbudil sem celo družino. To je najboljša stvar, ki se je lahko zgodila, ljudje praznujejo povsod," je za Reuters dejal Fadil Bico iz Sarajeva.

Kdo je Radovan Karadžič?
1. Rojen 1945 v Črni Gori, vzgojen v preziru do komunističnega režima Josipa Broza Tita. Njegov oče je bil srbski nacionalist, ki je bil v 2. svetovni vojni ranjen od Titovih partizanov.
2. Specializiral se je kot psihiater, predvsem za različne nevroze in depresijo, sicer pa bil aktiven tudi kot pesnik, ki je pisal pesmi nemalokrat z morbidno vsebino.
3. Na predvečer vojne v Bosni je že grozil z besedami, da je odločitev za suverenost slaba, saj bo to pahnilo državo v pekel, muslimanski živelj pa na rob preživetja in agonijo.
4. Leta 1995 ga je haaško sodišče dvakrat obtožilo najhujših vojnih zločinov.
5. Leta 1997 ponikne v podzemlje, od takrat pa je za mnoge postal tudi heroj. Nemalokrat se ga vidi na majicah in transparentih oboževalcev. Prerasel je v mit.
6. Poročila o njegovih videvanjih so se nenehno pojavljala. Nazadnje naj bi ga videli leta 2005 na kosilu s svojo ženo, mesec kasneje pa se je v Nikšiču v Črni gori, oblečen v duhovnika, udeležil materinega pogreba.

M. K.

Tudi sicer se je neuradno veliko govorilo, da srbske oblasti natančno vedo, kje se Karadžić skriva.