Gavriću naj bi v zadnjh dneh grozili. Foto: EPA
Gavriću naj bi v zadnjh dneh grozili. Foto: EPA
Željo Ražnjatović - Arkan
Arkan je bil poveljnik zloglasne paravojaške enote Tiger. Foto: EPA

Kot neposredni storilci umora so bili na po 30 let zapora obsojeni Dobrosav Gavrić, Milan Djurišić in Dragan Nikolić, njihovi pomočniki pa so skupaj dobili 30 let. Arkan in dva njegova telesna stražarja so bili ustreljeni 15. januarja 2000 v beograjskem hotelu Intercontinental.

Gavrića in Djurišića v sodno dvorano ni bilo, Gavrićev odvetnik pa je sporočil, da se je njegov klient tako odločil zaradi številnih groženj, ki naj bi jih prejel v zadnjem času. Arkanova sestra Jasmina Diklić je dejala, da je bojkot sojenja obsojenih le dokaz, da sta zares prava storilca. Z obsodbo je zadovoljna, rada pa bi izvedela tudi, za katerega naročnika je bil umor izveden oziroma katera varnostna služba naj bi stala za njim. Na začetku so vsi govorili, kako o tem nič ne vedo, tisti, ki so želeli spregovoriti, pa so zdaj že mrtvi, je dodala Diklićeva.

Prvo sojenje za umor pa je bilo že leta 2001. Takrat je sodišče odločilo, da so soobtoženci krivi, leto pozneje pa je srbsko vrhovno sodišče sodbo zaradi pomanjkanja dokazov razveljavilo. Leta 2003 je potekalo drugo sojenje, ki pa so ga prekinili zaradi odstopa predsedujočega sodnemu senatu. Tretje sojenje se je začelo marca letos.