Hidžab je bil na položaju premierja le dva meseca. Foto: Reuters
Hidžab je bil na položaju premierja le dva meseca. Foto: Reuters
Damask
Bomba na sirski radioteleviziji je povzročila razdejanje, a ni zahtevala smrtnih žrtev. Foto: EPA

Novico o prestopu sta najprej sporočila Sirski observatorij za človekove pravice in Sirska svobodna vojska, nato pa jo je potrdil tudi Hidžabov tiskovni predstavnik Mohamed Al Otri, ki je iz Amana v živo prebral sporočilo svojega šefa na arabski televiziji Al Džazira.

Al Otru je pojasnil, da je prestop na stran "revolucije" organizirala Svobodna sirska vojska. Sam je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada označil kot režim "ubijanja in terorja". Ob tem je opozoril, da sirske oblasti izvajajo "najhujše vojne zločine, genocid in barbarske pokole" nad neoboroženimi civilisti.

Tiskovni predstavnik je še pojasnil, da je Hidžab položaj premierja pred dvema mesecema prevzel, ker so mu grozili s smrtjo. Njegov prebeg so v opoziciji pripravljali kar dva meseca, odkar je prevzel vodenje vlade. V sosednjo Jordanijo je prebegnil skupaj s svojo družino.

Pozneje se je oglasil tudi 46-letni Hidžab in sporočil, da je na stran opozicije prestopil iz protesta proti "genocidu", ki ga Asad izvaja nad svojim lastnim ljudstvom. "Danes oznanjam svoj prestop od režima ubijanja in terorja k revolucionarni strani," je zapisal v sporočilu za javnost.

Sirski državni mediji so v svet poslali povsem drugačno zgodbo in poročali, da je bil Hidžab odstavljen. Sirska vlada odhoda premierja za zdaj ni komentirala. Po poročanju državne televizije bo Hidžaba na čelu vlade začasno zamenjal njegov dosedanji namestnik in minister za lokalno samoupravo Omar Galavandži.

Direktor opozicijskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji Rami Abdel Rahman je po drugi strani povedal, da je Hadžib - 46-letni nekdanji minister za kmetijstvo, ki je veljal za odločnega podpornika režima - prestopil na stran opozicije.

Sirska svobodna vojska je še sporočila, da so skupaj s premierjem na stran opozicije prestopili še trije ministri, vsi pa so se zatekli v Jordanijo. Za katere ministre točno gre, ni pojasnil.

Hidžabov tiskovni predstavnik je čez nekaj ur sporočil, da bo njegov šef iz Amana odpotoval v Katar, ki velja za enega glavnih podpornikov sirskih upornikov.

Vojska "čisti" Damask
V Siriji medtem še vedno divjajo spopadi, predvsem v Alepu in Damasku. V prestolnici je v tretjem nadstropju poslopja državne radiotelevizije odjeknila eksplozija in ranila tri ljudi. Oddajanje televizijskih in radijskih programov je kljub eksploziji potekalo nemoteno naprej.

V Damasku so vladne sile zasedle soseske, ki so jih pred tedni zasedli uporniki, Alep pa še čaka napovedano odločilno ofenzivo sirske vojske, s katero želijo oblasti največje sirsko mesto "očistiti" upornikov.