Assange, ustanovitelj Wikileaksa, se je bal izročitve ZDA, kjer bi ga preganjali zaradi objave ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov. Foto: EPA
Assange, ustanovitelj Wikileaksa, se je bal izročitve ZDA, kjer bi ga preganjali zaradi objave ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov. Foto: EPA
Assangeova mačka
Mačka Juliana Assangea na okenski polici njegove sobe na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Foto: Reuters

Kmalu po novici o koncu preiskave je Assange na Twitterju objavil svojo nasmejano fotografijo s pripisom: "Sedem let v priporu brez obsodbe, medtem ko so moji otroci odrasli, moje ime pa je bilo razžaljeno. Ne odpuščam in ne pozabljam".

Direktorica švedskega javnega tožilstva Marianne Ny je v Stockholmu pojasnila, da so preiskavo ustavili, "ker ni bilo prave možnosti, da bi v neki dogledni prihodnosti prišlo do izročitve Švedski", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Glede na to, da so bile vse možnosti za nadaljevanje preiskave v sedanjih okoliščinah izčrpane, se zdi, da ni več ustrezno, da vztrajamo pri aretaciji Juliana Assangea," je dejala.

AFP navaja, da je bil danes skrajni rok za morebitno novo podaljšanje švedskega pripornega naloga, za kar pa se tožilstvo ni odločilo. Kazenski pregon bi zastaral po desetih letih, torej leta 2020.

Ekvador Assangeu ponudil zatočišče
Evadorska vlada je medtem zaprosila vlado Velike Britanije, da Assangeu omogoči varen prehod v Ekvador, kjer mu želijo ponuditi azil.

Londonska policija bi Assangea aretirala
Londonska policija je medtem sporočila, da bodo morali Assangea kljub opustitvi švedskega pregona aretirati, če bo zapustil ekvadorsko veleposlaništvo, saj se leta 2012 ni predal sodišču.

"Zdaj, ko se je položaj spremenil in so švedske oblasti opustile nadaljnjo preiskavo primera, Assange ostaja iskan zaradi sicer precej blažjega kaznivega dejanja. Policisti bodo temu namenili takšno stopnjo svoje pozornosti in virov, kot to ustreza resnosti dejanja," so po poročanju BBC-ja sporočili z londonske policije.

Življenje na ekvadorskem veleposlaništvu
45-letni Assange, ki obtožbe o posilstvu zanika, že od leta 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, ko je v Veliki Britaniji izgubil bitko proti izročitvi Švedski. Proti izročitvi se je boril tudi v strahu pred nadaljnjo izročitvijo ZDA.

Novembra lani so Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu zaslišali v prisotnosti namestnice švedskega generalnega tožilca Ingrid Isgren in švedskega policijskega inšpektorja. Današnja odločitev je posledica tudi tega zaslišanja.

Dolga preiskava zaradi prevajanja
Kot je pojasnila tožilka Nyjeva, je analiza tega zaslišanja dolgo trajala tudi zaradi uradnega prevoda najprej v španščino, nato v angleščino, zatem spet v španščino in potem še v švedščino. Vmes je preiskava in tudi odločitev glede njenega nadaljevanja stala, je povedala Nyjeva.

Njegov odvetnik Per E. Samuelson je v začetku maja vložil novo prošnjo pri pristojnem švedskem sodišču za preklic švedskega naloga za aretacijo. Kot razlog je odvetnik navedel javne izjave vodje Cie Mika Pompa, da se Assange ne more več skrivati za pravili o zaščiti svobode govora ter besede pravosodnega ministra ZDA Jeffa Sessionsa, da je aretacija Assangea prednostna naloga.

Tudi Assange sam je napovedal, da se bo predal, če bodo ZDA izpustile nekdanjo ameriško vojakinjo Chelsea Manning, ki je tedaj še kot vojak Bradley Manning Wikileaksu predala zaupne ameriške diplomatske depeše, kar je povzročilo velik škandal v svetu in povzročilo veliko škodo ZDA. Manningova je bila zaradi tega leta 2013 obsojena na 35 let zapora. Po pomilostitvi je bila v sredo vendarle izpuščena na prostost.

Assange zadeve ne bo odpustil niti pozabil
Assangeov odvetnik razočaran nad švedskim sodnim sistemom
Švedska opušča pregon Assangea
Assange zadeve ne bo odpustil niti pozabil
Assangeov odvetnik razočaran nad švedskim sodnim sistemom
Švedska opušča pregon Assangea