Assange pravi, da imajo načrt, kako spraviti dokumente v javnost tudi brez WikiLeaksa. Foto: Reuters
Assange pravi, da imajo načrt, kako spraviti dokumente v javnost tudi brez WikiLeaksa. Foto: Reuters

Povedal je, da imajo narejen vzporeden sistem, kamor spravljajo kodirane kopije dokumentov, ki jih želijo še objaviti, in dodal, da ima takšne kopije zelo veliko ljudi, ki bi za ogled dokumentov potrebovali le kodo. Ob tem je Assange, proti kateremu v ZDA poteka preiskava zaradi objave tajnih dokumentov, pojasnil, da bi bil to res le izhod v skrajni sili.

V pogovoru za ameriško televizijo CBS je še zavrnil trditve, da je protiameriški oziroma da ima politične motive za delovanje. Svojo skupino je označil za "aktiviste za svoboden tisk". "Ne gre za reševanje kitov. Gre za to, da ljudem damo informacije, ki jih potrebujejo za to, da bodo lov na kite podpirali oziroma da ga ne bodo," je pojasnil. "To je surovina, ki je nujna za pravično družbo in brez katere pluješ v temi," je dodal.

Prvi deli nove Assangeeve biografije
V Veliki Britaniji so medtem objavili dele nove biografije o Assangeu, ki sta jo napisala novinarja časnika The Guardian. V njej je med drugim zapisano, da se je ustanovitelj WikiLeaksa preoblačil v staro gospo, da bi se izognil ameriškim obveščevalcem, za katere je verjel, da so mu na sledi. Biografija razkriva tudi, da Assange biološkega očeta ni spoznal, dokler ni bil star 27 let.