Odbor je sklenil, da se 78-letni obsojenec še vedno ne zaveda, zakaj je leta 1968 ustrelil Kennedyja.

Njegova odvetnica Angela Berry je sicer zatrdila, da je to zavedanje izkazal, psihiatri pa že desetletja trdijo, da ni verjetno, da bi zločin ponovil.

Kalifornijski odbor je pred dvema letoma sprva potrdil pogojni izpust za palestinskega priseljenca iz Jordanije Sirhana, vendar pa je nato guverner Gavin Newsom lani to odločitev zavrnil in Sirhan je ostal v zaporu.

Newsom je takrat dejal, da Sirhan še vedno predstavlja grožnjo in ni prevzel odgovornosti za zločin, ki je spremenil ameriško zgodovino. Guverner Kalifornije bi verjetno ponovno zavrnil pogojni izpust, četudi bi se odbor odločil drugače.

Berry je medtem pred šestimi meseci tožila Newsoma in želi, da sodišče razveljavi guvernerjevo odločitev. Postopek še poteka. Po njenih besedah Sirhan po 54 letih zapora ni nevaren za družbo.

Septembra lani je na novinarski konferenci predvajala njegovo izjavo, v kateri pravi, da se vsak dan kesa zaradi svojega dejanja.

"Da bi to breme spremenil v nekaj pozitivnega, sem svoje življenje posvetil samoizpopolnjevanju in mentorstvu drugim v zaporu, kako živeti mirno življenje. S tem zagotavljam, da noben drugi človek ne bo več žrtev mojih dejanj, in upam, da bom vplival na druge, ki mi bodo sledili," je dejal.

Sirhan je Kennedyja ustrelil nekaj trenutkov po tem, ko je ameriški senator iz New Yorka leta 1968 zmagal na odločilnih demokratskih strankarskih volitvah v Kaliforniji in je bil na dobri poti, da osvoji nominacijo stranke za predsedniške volitve.

Med streljanjem v hotelu Ambassador v Los Angelesu je Sirhan ranil še pet ljudi. Najprej je bil obsojen na smrt, kazen pa so leta 1972 spremenili v dosmrtni zapor. Po aretaciji je povedal, da je Kennedyja ubil zaradi njegove podpore Izraelu, pozneje pa je dodal, da je bil v času atentata pijan in jezen.

Tako kot v primeru njegovega brata, nekdanjega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, je tudi atentat na Roberta Kennedyja sprožil burne reakcije v javnosti in številne teorije zarote.