Pristaši NLD-ja so se zbrali pred sedežem stranke in proslavili prve izide. Foto: Reuters
Pristaši NLD-ja so se zbrali pred sedežem stranke in proslavili prve izide. Foto: Reuters

Končni uradni izidi prvih večstrankarskih volitev po 25 letih ne bodo znani še nekaj dni, je pa volilna komisija v ponedeljek razglasila prvih 12 parlamentarnih sedežev, vsa iz največjega mesta Yangon. Prav vsa pripadajo NLD-ju.

Ne namerava se odpovedati oblasti
Su Či je v pogovoru za BBC dejala, da so se časi spremenili, ljudje pa tudi. "Volitve so bile večinoma svobodne, čeprav se je pojavljalo tudi zastraševanje ljudi." Tudi če bo NLD razglašen za zmagovalca volitev, Nobelova nagrajenka ne bo mogla postati voditeljica države, saj sta njena dva sinova tuja državljana, kar pa mjanmarska ustava prepoveduje. Kljub temu se ne namerava odpovedati oblasti: "Našli bomo drugega predsednika, kar pa me ne bo ustavilo, da ne bi kot voditeljica zmagovalne stranke sama sprejemala odločitev."

Na vprašanje, ali se ji zdi takšna ureditev pravična, je Su Či, ki je zmagala na volitvah že leta 1990, a je nato vojaška hunta izide razveljavila, sama pa je do leta 2010 živela v hišnem priporu, odgovorila: "Verjamem v transparentnost in odgovornost." Novi predsednik države naj ne bi bil znan do februarja.

Prehod k civilni vladi
Nedeljskih volitev se je imelo pravico udeležiti okoli 30 milijonov ljudi, volilna udeležba pa je bila 80-odstotna. Četrtino izmed 664 mest v parlamentu pripada vojski, zato bo moral NLD za večino zbrati vsaj dve tretjini preostalih sedežev. Su Či je prepričana, da je njena stranka ta prag zlahka dosegla in da je zbrala okoli 75 odstotkov glasov.

Vojska, ki po ustavi lahko v določenih okoliščinah prevzame vlado, obenem pa si je zagotovila ključna ministrska mesta, je pred štirimi leti na oblast postavila Stranko zveze solidarnosti in razvoja (USDP), ki je bila na oblasti od leta 2011, ko je država počasi začela prehod od vojaške vladavine k civilni vladi. USDP je že priznal volilni poraz.