Soseska žaluje za umorjenimi otroki. Foto: EPA
Soseska žaluje za umorjenimi otroki. Foto: EPA
Policija vseh podrobnosti ni objavila. Foto: EPA
Eden od očetov umorjenih otrok. Foto: EPA

Mediji so 37-letnico identificirali kot Mersano Warri, mater sedmih umorjenih otrok, medtem ko je bila osma umorjena njena nečakinja. Warrijevo je na bolniški postelji že zaslišal sodnik. Ženska sicer ostaja v bolnišnici, kjer okreva zaradi vbodnih ran na zgornjem delu telesa, ki naj bi si jih po nekaterih navedbah zadala sama.

Novo zaslišanje v primeru bo v ponedeljek na sodišču v Cairnsu in policija naj bi nasprotovala možnosti odhoda obtoženke na prostost proti plačilu varščine. Čaka jo sicer še ocena duševnega zdravja, saj je šlo v številnih podobnih primerih za hudo poporodno depresijo. Po navedbah strica umorjenih se je Warrijeva v zadnjem času močno spremenila, povsem se je otresla alkoholizma in razglašala, da je našla Boga - le nekaj dni pred umori, prvič pa prejšnjo nedeljo je tudi odpeljala sedem otrok v bližnjo cerkev.

Brez objave imen
Trupla otrok - štiri dečke in štiri deklice petih različnih očetov - so našli v petek. Tragedija je pretresla Cairns in celotno Avstralijo, ki si še ni opomogla od dramatičnega zajetja talcev v Sydneyju minuli teden, v katerem sta umrla dva talca.

Vzroka smrti otrok policija še ni uradno potrdila, preiskovali pa naj bi več možnosti, vključno z zadušitvijo. Na prizorišču je policija sicer našla tudi več nožev.

Policija in mediji niso objavili imen ubitih otrok, kar je v skladu s kulturno tradicijo aboriginov in prebivalcev otokov v Torresovi ožini - od tod prihaja obtoženka -, ki ne imenujejo umrlih.

Težavna soseska
Družina je živela v Manoori, približno štiri kilometre zahodno od glavne turistične žile Cairnsa, ki ima že leta slab sloves in visoko stopnjo kriminala. Junija so mediji poročali, da je predmestje v središču tajnega vladnega poročila o spolni zlorabi mladoletnikov in družinskem nasilju, julija pa je policija na eno od tamkajšnjih ulic za stalno namestila varnostne kamere, da bi zagotovila varnost prebivalcev.

V ulici, kjer je živela osumljenka, bivajo aboriginske družine ter priseljenci iz ožine Torres in Cookovih otokov. Aborigini imajo veliko težav z vključevanjem v sodobno družbo, stopnja alkoholizma je ogromna, tudi v zaporih je disproporcionalno veliko staroselskega prebivalstva. V zadnjih 15 letih je število aretacij med aborigini skokovito naraslo za 57 odstotkov.

Za aborigine in otočane Torresove ožine je kar 15-krat več možnosti, da jih zaprejo, kot za druge Avstralce, polovica vseh gojencev zaporov za mladoletnike pa je aboriginov, ki sicer predstavljajo manj kot 3 odstotke vsega prebivalstva Avstralije.