Istospolne skupnosti so priznane v štirih izmed šestih avstralskih zveznih državah in v Avstralskem zveznem teritoriju. Foto: EPA
Istospolne skupnosti so priznane v štirih izmed šestih avstralskih zveznih državah in v Avstralskem zveznem teritoriju. Foto: EPA

Javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Avstralcev podpira uzakonitev istospolnih porok, vendar pa jim nasprotuje konservativna opozicijska koalicija pod vodstvom Liberalne stranke in številni v vladajoči levosredinski Laburistični stranki. Proti sta tako glasovala tudi laburistična premierka Julia Gillard in vodja opozicije Tony Abbott.
Minister za infrastrukturo in promet Anthony Albanese, ki je glasoval za zakon, je kljub temu ocenil, da izid opogumlja, saj še pred nekaj leti 42 poslancev ne bi nikoli podprlo uzakonitve istospolnih porok. Kot je dodal, pričakuje, da bo v prihodnosti parlament dohitel javno mnenje, tako kot se je to zgodilo pri drugih vprašanjih.

Bernardi razburil tudi lastno stranko
Med razpravo je ogorčenje vzbudil vidni liberalni senator Cory Bernardi, ki je v torek istospolne poroke povezal s spolnimi odnosi z živalmi, zoofilijo, in po ogorčenem odzivu tudi v lastni stranki nato odstopil s položaja Abbottovega sekretarja v parlamentu.

V razpravi v senatu je vprašal, kaj bo naslednji korak, če bo vlada dovolila, da poroka ni več samo zveza moškega in ženske, kot velja zdaj. Po njegovi oceni bo prihodnji korak uzakonitev poligamije, morda tudi zoofilije. "Obstajajo tudi čudaki, ki menijo, da je v redu, da imajo ljudje in živali spolne odnose. Ali bo to naslednji korak?" je vprašal.

Vodja liberalcev Abbott, ki mu javnomnenjske raziskave napovedujejo morebitni premierski položaj po volitvah prihodnje leto, je ob tem Bernardija označil za "dobrega človeka z močnimi mnenji", dodal pa, da se z njegovim stališčem ne strinja in da ne bo dovolil opazk, ki so žaljive do istospolnih parov. Njegov odstop je sprejel in na položaj že imenoval drugega.

Podobnih izjav se sicer spomnimo tudi med slovenskimi politiki. Tako je denimo nekdanji predsednik državnega zbora, SDS-ov France Cukjati, med razpravo o družinskem zakoniku povedal tole: "Razglašati homoseksualnost, pedofilijo, zoofilijo za normalno, pomeni delati tem ljudem medvedjo uslugo."