V operaciji so Avstralci sodelovali z Američani. Foto: EPA
V operaciji so Avstralci sodelovali z Američani. Foto: EPA

Vrednost kokaina, ki ga povezujejo z mehiškim narkokartelom, je približno 677 milijonov ameriških dolarjev. Zaseg predstavlja približno polovico letne porabe kokaina v Avstraliji, zato gre za največjo operacijo avstralske policije do zdaj. V njej so aretirali dvanajst osumljencev.

Operacija se je sicer začela že novembra lani, ko je ameriška agencija za boj proti drogam prestregla plovilo, avstralska policija pa je zdaj predstavila podrobnosti operacije. Policija Zahodne Avstralije je namreč tovor zamenjala z enako pakiranim ponarejenim kokainom in ga konec decembra pustila približno 40 navtičnih milj zahodno od glavnega mesta zvezne države Perth.

Tri osumljene člane avstralske veje mamilarske tolpe so z 1,2 tone ponarejenega kokaina aretirali 30. decembra, potem ko so se domnevno trikrat odpravili po pakete v razburkano morje. Januarja so nato aretirali še devet ljudi, nekatere tudi na avtocesti. Takrat so policisti našli tudi več kot 1,35 milijona ameriških dolarjev v gotovini, poroča CNN. Med obtoženimi je tudi državljan ZDA.

Predstavnik policije Zahodne Avstralije je dejal, da je operacija mednarodnim preprodajalcem drog sporočila, da "smrtonosne droge v njihovi državi niso dobrodošle".