Jarmerjeva je zaprisego 'povedala' s pomočjo znakovnega jezika. Foto: Reuters
Jarmerjeva je zaprisego 'povedala' s pomočjo znakovnega jezika. Foto: Reuters

Jarmerjeva, poslanka stranke zelenih, je zasedla izpraznjeno mesto kolegice Ulrike Lunacek, ki je bila izvoljena v Evropski parlament. S potrditvijo gluhoneme poslanke orje avstrijski parlament hvalevredno ledino.

37-letna Jarmerjeva, ki je postavna, simpatična in odločna ženska nadpovprečnega znanja in nadarjenosti, je kandidirala na listi zelenih, katerih program se zavzema za uveljavljanje vsakovrstnih manjšin.

Od leta 2001 je tudi predsednica avstrijske zveze gluhonemih (okoli 10.000 članov), ki je leta 2005 dosegla celo dopolnitev avstrijske ustave. Znakovna govorica gluhonemih je odtlej ustavno priznana kot manjšinski jezik.

Pri 37 letih že zavidljiva kariera
Jarmerjeva se je sicer rodila dvema gluhonemima staršema, a je po rojstvu slišala in govorila. Pri dveh letih pa se je ponesrečila in jo je doletela usoda staršev. Kljub temu je uspešno opravila vse stopnje šolanja in zdaj na dunajski univerzi poučuje pedagogijo gluhonemih.

Pomisleki o sodelovanju v razgretih razpravah
V dunajskem parlamentu ji je v pomoč šest pomočnikov, ki ji parlamentarne razprave prevajajo s kretnjami gluhoneme govorice, prav tako kot so ubesedili iz te govorice tudi njen nastopni govor, kar bodo zagotavljali tudi v prihodnje.

Edino težavo vidijo poznavalci za primere, ko potekata polemična parlamentarna razprava in prepirljiv, navzkrižen boj mnenj. V to bo nova poslanka lahko bržčas posegala le z zamiki. Vendar so prepričani, da bo praksa tudi za tak primer zagotovila primerno rešitev.

V spodnjem videoposnetku si oglejte prvi nastop Helene Jarmer v avstrijskem parlamentu.