Sporna fotografija s Twitterja. Foto: EPA
Sporna fotografija s Twitterja. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan je na Twitterju, ki je na Kitajskem sicer prepovedan, objavil nepristno fotografijo, na kateri avstralski vojak drži krvav nož na vratu afganistanskega otroka, čigar glava je zavita v avstralsko zastavo. Na fotografiji je tudi pripis: "Ne boj se, prihajamo, da bi prinesli mir."

"Šokirani ob umorih afganistanskih civilistov in zapornikov, ki so jih zagrešili avstralski vojaki," je ob fotografiji zapisal govorec zunanjega ministrstva. "Ostro obsojamo takšna dejanja in pozivamo h kaznovanju odgovornih," je dodal.

Sorodna novica Posebne enote avstralske vojske naj bi ubile 39 neoboroženih afganistanskih civilistov

Njegov tvit se nanaša na objavo poročila o vojnih zločinih, ki naj bi jih v Afganistanu zagrešila skupina pripadnikov avstralskih posebnih enot. Poročilo Organizacije Paula Beretona trdi, da obstajajo kredibilni dokazi, da je 19 avstralskih vojakov okrutno ubilo 39 afganistanskih zapornikov in civilistov.

Umore naj bi zagrešili mlajši vojaki po naročilu starejših, da se "navadijo ubijanja". Skupina vojakov naj bi žrtvam v določenih primerih prerezala vratove, ob tem pa se hvalila in ustvarjala seznam ubitih ter zločine upravičevala z neresničnimi trditvami, da so bili civilisti nevarni in oboroženi.

Avstralska vojska je po objavi poročila imenovala posebnega tožilca za preiskavo domnevnih vojnih zločinov. 19 vojakom grozi obtožnica. Odpustili so še deset drugih pripadnikov avstralske vojske, ki naj bi bili povezani z grozodejstvi.

Avstralija ogorčena nad "odvratno in žaljivo" fotografijo

Avstralski premier Scott Morrison je medtem zahteval opravičilo Kitajske in umik lažne fotografije, ki jo je označil za "odvratno in globoko žaljivo", poroča BBC. "Kitajsko vlado bi moralo biti sram zaradi te objave," je za medije izjavil Morrison. "Avstralija zahteva opravičilo ministrstva za zunanje zadeve in kitajske vlade zaradi tega nezaslišanega tvita," je dodal.

"Avstralsko vlado bi morali biti sram, ker so njihovi vojaki ubijali nedolžne afganistanske civiliste," pa je v odzivu dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hva Čunjing in dodala, da je odločitev o odstranitvi fotografije odvisna od Avstralije in Twitterja.

Avstralija je fotografijo označila za "dezinformacijo" in Twitter pozvala, naj jo odstrani. Twitter fotografije do zdaj še ni odstranil, jo pa je opremil s pripisom, da "vsebuje potencialno občutljivo vsebino".

Kitajska je na avstralsko vino uvedla do 200-odstotne carine. Foto: Reuters
Kitajska je na avstralsko vino uvedla do 200-odstotne carine. Foto: Reuters

Vse slabši odnosi med državama

Odnosi med državama so začeli slabeti, ko je Avstralija spomladi Kitajsko pozvala k neodvisni preiskavi izvora novega koronavirusa. Kitajska je v zadnjih mesecih uvedla vrsto gospodarskih ukrepov proti Avstraliji, med drugim je uvedla carine na ducat avstralskih izdelkov, vključno z vinom, ječmenom in govedino.

Na začetku novembra je kitajsko veleposlaništvo v Avstraliji objavilo seznam 14 področij politike, na katerih naj bi Avstralija poslabšala odnose – denimo prepoved sodelovanja Huaweiu v postavitvi omrežja 5G, blokiranje investicijskih projektov ter vmešavanje v notranje zadeve glede Sinkianga, Hongkonga in Tajvana.

Avstralija je delovanje največje trgovinske partnerice označila za "trgovinsko prisilo" in Kitajsko prav tako obsodila vmešavanja v svoje notranje zadeve.

Avstralija od Kitajske zahteva opravičilo glede Afganistana